Бъдещето на Европа, дискутираха с младежи Петър Курумбашев, Виолета Желева и Елена Йончева

Приоритет на България е да работи за единство на Европейския съюз, каза евродепутатът

контакти

Накъде отива Европа? По тази тема с младежи в Хасково дискутираха евродепутатът от групата на социалистите в Европейския парламент – Петър Курумбашев, народните представители на БСП от Димитровград и Хасково – Виолета Желева и Елена Йончева.

Срещата се проведе в зала „Хасково“ в Общината. Открия я Виолета Желева, която бе и организатор на събитието. Основен приоритет и голяма отговорност пред нас е предстоящото председателство на България на Европейския съюз. Накъде отива Европа? Ние сме част от нея и имаме достойно място в този съюз, затова отговорът на въпроса е важен, коментира в началото Виолета Желева.

Безспорен приоритет на България е да работи за единството на Европейския съюз /ЕС/. Важно е да покажем проблемите на региона, обръщайки погледите към нас, каза Петър Курумбашев.

Струва ми се, че духът на солидарност и подадената ръка не са така застъпени, колкото когато „бащите“ са основали ЕС преди 60 години, допълни евродепутатът. Според него, сред основните теми в Общността е Европа на две скорости и първенството на Брюксел при вземането на решенията, което мнозина поставят под въпрос.

В обсъждането акцент бе излизането на Великобритания от ЕС. Различни са вариантите около т. нар. „Брекзит“, обхващащи корекцията на средствата, които ще внасят държавите членки в бюджета на ЕС. Има рискове да не се стигне до разбирателство и „Брекзит“ да стане без утвърден договор. Опасност е към България да постъпват по-малко пари, прозвуча предупреждение в обсъжданията. На този фон, призивите на политици във Франция за излизането на страната от ЕС, също крият рискове.

Срещата продължи с дискусия и задаване на въпроси от страна на аудиторията. Интерес бе ресорът на бъдещия еврокомисар на България – „дигитализация“, номинирана за който е Мария Габриел. Цифровото общество е сериозна тема. Ресорът не трябва да се подценява, посочи Петър Курумбашев.

По думите му, важен въпрос в рамките на ЕС е сигурността на комуникацията по интернет. От друга страна, коректността на сайтовете, използващи „бисквитки“ (cookies), проучващи поведението на потребителите, когато бъдат използвани в мрежата, за да им предлагат услуги. По други и подобни теми се разискват добрите и лоши страни, посочи евродепутатът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук