Бургаската галерия гостува в Димитровград с творби от национална изложба

Представени ще бъдат наградени работи от биенале „Приятели на морето 2004-2022 г.“

контакти

На 18 януари в димитровградската Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ ще гостува бургаската Художествена галерия „Петко Задгорски“, с представяне на наградените творби от първо до десето подновено издание на Национална изложба – биенале „Приятели на морето“ 2004 г. – 2022 г.

Откриването, идния четвъртък, ще е от 17:30 часа в зала №1 на галерията в Димитровград. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти.

„Приятели на морето“ е национална обща художествена изложба на съвременна българска живопис, графика и скулптура, организирана на всеки 2 години от Дружеството на бургаските художници, бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ и Община Бургас.

Началото е поставено през далечната1968 година, като до 1970 година изложбата е ежегодна, а след това става биенале до 1984 година, когато прекъсва, за да бъде възобновено отново през 2004 година.

По случай 10-ото юбилейно издание на биеналето е създаден албум с наградени творби и съпътстваща го изложба, която през този месец ще гостува и на димитровградската публика. Изложбата е изключително разнообразна и като стилове, и като автори.

Представени са работи на Виолета Масларова, Ненко Токмакчиев, Атанас Хранов, Иван Бахчеванов, Иво Бистрички, Чавдар Петров, Долорес Дилова, Атанас Атанасов, Мария Алексиева, Тодор Терзиев, Милчо Талев, Васил Колев – Васило, Румен Нечев, Тодор Овчаров, Зоран Мише, Димитър Рашков, Цветослав Христов и др.

Това е една малка, но представителна извадка на съвременното българско изкуство, подчертават организаторите на изложбата, която ще продължи до 19 февруари 2024 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук