БСП – Хасково: Цената на водата трябва да е наполовина, сезирахме прокуратурата

Кметът на Хасково с реакция: Стартират предизборната кампания. Назначените от БСП кадри предложиха на КЕВР този Бизнес-план на В и К – Хасково

Цената на питейната вода трябва да се намали наполовина, ако от нея се приспаднат загубите по системата. Това стана ясно от импровизирана пресконференция на БСП – Хасково. Тя идва след решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да повиши цената за област Хасково от 3.52 лева на 4.76 лева, считано от 1 ноември 2022 г. Социалистите съобщиха още, че са сигнализирали по темата Окръжна прокуратура – Хасково, предстои да сезират Върховната административна прокуратура и Софийска градска прокуратура.

Обезпокоителен е фактът, че загубите на вода по мрежата са над 50%. Ако изчистим тези загуби, би трябвало цената да бъде 2.28 лева. Не само, че не е така, ами нямаме необходимите действия от страна на Асоциацията по ВиК да предотвратяват бъдещи трусове по системата. Нямаме и подобрение на качеството на услугата, коментира председателят на БСП – Хасково Камен Тодоров.

Според него, има абдикация от страна на управляващите в Хасково да се занимават с темата за цената на водата. Сега остава прокуратурата да обърне внимание и да защити интересите на хората.

Решението на КЕВР ще влезе в сила на 10 ноември тази година. Ако прокуратурата не реагира дотогава, ще имаме влязъл в сила акт, който ще подлежи на изпълнение, обясни адв. Ина Вескова.

На пресконференция социалистите коментираха още необходимостта от Воден цикъл в град Хасково. По думите им, ако се реализира инвестицията и се преодолеят загубите по този начин, тя ще се изплати за по-малко от пет години.

След изявлението им, последва позиция на кмета на община Хасково Станислав Дечев, в която се казва:

И като кмет на Хасково, и като потребител, аз също към категорично против увеличението на цената на водата, но това е решение на КЕВР. Затова смятам, че е цинично БСП Хасково да търсят предизборни дивиденти от тази тежка тема- цената на водата. Разбирам опитите им от сега да си стартират предизборната кампания, но не разбирам, защо не търсят отговорност от назначения от тях управител на ВиК Хасково. През последните 8 месеца именно БСП управляваше България с правителството на „Промяната“ и назначаваше директори на държавни дружества. И точно назначените от тях кадри изготвиха и предложиха на КЕВР този Бизнес-план на ВиК Хасково, с който се увеличава цената на водата в областта. Днес обаче БСП-активистите нямат претенции към ръководството на ВиК, а може би това е така, защото то е назначено от тях?! Вместо да питат ВиК Хасково защо предложи увеличение на цената на водата, БСП отново се опитват да трупат актив на гърба на Община Хасково. През последните две години Община Хасково смени над 6 км. водопроводи в града именно, за да предотврати загубите на вода и да се подобри услугата за гражданите. И без това да е пряко задължение на Общината, ние успяхме да осигурим средства от Правителството на Бойко Борисов и сменихме водопроводите на части от бул.“Освобождение“, на бул.“България“, бул. „Съединение“, улиците „Стефан Стамболов“, „Васил Друмев“, „Климент Охридски“, „Македония“ и други. Сега по тези места няма течове, няма загуба на вода, а налягането в домовете на хората се повиши. Що се отнася до Водния цикъл на Хасково, именно аз като Областен управител успях да обединя ВиК-асоциацията, защото само с консолидацията на общините в региона е възможна реализацията на този мащабен проект. Но отново работата по тези проекти замря през последните 8 месеца, когато БСП управляваше България. Както казах и в началото, популизъм и цинизъм е да протестираш срещу нещо, което е предложено от назначени от твоето Правителство кадри. От друга страна обаче е радостен фактът, че БСП Хасково вярва на Прокуратурата, за разлика от централното ръководство на партията и лидера им.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук