БСП – Хасково на ръчно управление от „Позитано“ 20

Централата наблюдава партийните събрания, Атанас Василев обжалва изключването си

Общинската структура на БСП в Хасково минава на ръчно управление от централата на „Позитано“ 20. Пълен цикъл отчетно-изборни събрания започва в областния град. Работна група от София ще ги следи, до организиране на общинска конференция. Тя трябва да се проведе на 10 юни, с избор на нов председател и ново партийно ръководство.

Има създадена комисия на „Позитано“ 20, тези дни се събра за първи път. Тя ще присъства в Хасково, ще подготви изборите…, коментира председателят на Областния партиен съвет Емилия Масларова.

РАЗВИТИЕТО

Дотук се стигна, след като бившият кмет на Хасково Атанас Василев /мандат 1995 – 1999/, доскоро председател на организацията, бе задържан на 17 февруари вечерта да шофира с концентрация на алкохол 1,49 промила. Малко по-късно бе осъден условно. Последва изключване от партията, оказало се прецедент за страната. Потвърди го лично лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по БТВ. Общинският председател на БСП в Хасково има издадена присъда и Националният съвет го изключи от партията… Осъден ли си – вън. Няма значение дали си депутат от ГЕРБ или председател на структурата на БСП в Хасково, заяви Нинова.

Още в началото казах на колегите, че при създалата се ситуация, не мога да продължа да бъда председател. Твърде популярен станах в лошия смисъл и се оттеглих, защото не е нормално да бъда начело, сподели Атанас Василев. Той обаче подчерта, че е обжалвал изключването си от партията, тъй като смята, че точно това е едно от правата му, което е нарушено. Надява се жалбата, разглеждана от Контролната комисия на национално ниво, да бъде уважена и да продължи да бъде редови социалист. Изключването му е на основание чл. 13, ал. 2, т. 4 от Устава на БСП, която посочва, че основание за изключване от партията е когато социалист е осъден с влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер.

Василев има право да обжалва, а Контролната комисия може да го възстанови като член. На поста не може, защото второто решение е за пълен цикъл Отчети и избори, по които тече подготовка, уточни Емилия Масларова. На въпрос има ли определен заместник на Атанас Василев, до избирането на титулярен председател, обясни, че има време, това са уставни неща, които се спазват от другарите в Хасково. Няма някаква драма в това отношение, акцентира Масларова.

Атанас Василев, от своя страна, допълни, че все още не иска да коментира, тъй като от София, черно на бяло, не е пристигнала информация за изключването му. Разказва, че във въпросната вечер решил да премести служебната си кола, със софийски номер. Наложило се да заобиколи, когато попада на патрул, в акция, по думите му. А колата решил да премести заради важни документи в нея.

Да не съм се качвал да карам, последствията си ги нося. Хората са си гледали работата, каза Василев, и отхвърля вероятността проверката да е свързана конкретно с него.

ВЪПРОСЪТ „КОЙ?”

При създалата се ситуация, резонен е въпросът: Кой ще поеме общинската структура на БСП в Хасково? Едно от спряганите имена е Смиляна Нитова, адвокат, член на Националния съвет, депутат в 42-то Народно събрание…

Не съм мислила по въпроса. Така отговори Нитова на питането дали би приела номинация за лидерския пост в Хасково. Нека дойде работната група, на която съм член. Ще се направи график, ще се чуят мненията на хората и какво ги притеснява…

Няма как да се кандидатирам, не ми позволява Уставът. Мандатността е две последователни години, след което пропускаш мандат и пак можеш да се кандидатираш. В този случай мандатът още не е изтекъл. Надявам се новият председател, който сигурно ще е млад човек, да поведе организацията напред. Аз имах номинация и за Областен съвет, но дадох път на младите. Вярвам, те ще заслужат доверието, което им гласуваме, отговори на същия въпрос Иван Станчев, доскорошен, дългогодишен председател на червената организация в Хасково, сега общински съветник.

За никого не е тайна, че нещата в БСП, не само в областния център, а и в региона, като цяло, не вървят много добре. Специално за Хасково сред причините за провеждане на цикъл отчети и избори се посочват трайно ниските резултати, които постига организацията на местни избори, а станалото с Атанас Василев подейства като детонатор на процеса. Освен това, почти липсват регулярни официални събития. До нас не достига и информация за взетите решения и намерения, оплакват се членове. Тези думи намират отражение в коментара на бившия областен управител Райна Йовчева /мандат 2005 – 2009 г./, също потърсена за мнение. Нейното име също е сред спряганите за бъдещ лидер на местната партийна структура.

Не ми се иска да коментираме един човек, а по-скоро мълчанието на БСП в нашия регион. За мен това е по-важно. БСП би трябвало да разполага с едни от качествените хора в региона, ама напоследък не е така, за съжаление. Нас ни няма и ми е мъчно да коментирам. Може наистина да се прави нещо, но аз, като редови член, нямам информация. Казвам го с болка. Ще отнеса упреци за това, но към този момент БСП на областно ниво стои много вяло, сподели Райна Йовчева.

Знам, има намеци, че аз отново ще бъда кандидат за поста, което не е вярно, защото досега никога не съм била кандидат за председател. Истината е, че като че ли, не ми се иска. Прекалено много разочарования имах във времето. Нека изчакаме, да видим какво ще стане около отчетите и изборите. Най-важното е кандидатът да не бъде номенклатурно номиниран. Никога не съм участвала в такива игри, няма и да участвам, заяви Йовчева.

Бившият областен управител подчерта, че много зависи от големите организации в областта – Хасково и Димитровград. Допълни, че има още какво да се свърши, предвид предстоящите догодина два избора – за местна и европейска власт, но времето за подготовка не е останало много. Според Йовчева, добър знак е, че София предприема кардинални решения, да се раздвижат нещата. Останалото е в ръцете на самите организации…

Водеща снимка: bsphaskovo.comПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

2 КОМЕНТАРИ

  1. Дълги години кадрите от Хасково бяха пренебрегвани от софиянци. И в БСП останаха „силни“ кадри като последните няколко председателя на общинската организация. И като „силния“ политически кадър Йовчева.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук