БСП ПЕЧЕЛИ ОТ РЕФЕРЕНДУМА ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ

Белене
контакти

Българската социалистическа партия ще спечели от предстоящия референдум, независимо какъв ще бъде изходът от него. При успех е ясно защо. Ще докаже, че ГЕРБ вече не е такава сила, каквато беше преди четири години. При провал, ще има възможност да изтъкне като довод намесата от страна на мнозинството в парламента при промяната на въпроса за народното допитване.

В обществото има нагласа, че референдумът няма да мине. Дали ще бъде така, предстои да видим на 27 януари. Въпреки това, успех за БСП е, че ще остане в историята като партията, която е инициирала първия национален референдум в годините след промените. Може би затова депутатът от Ред законност и справедливост Яне Янев тръгна да търси причини за това народното допитване да не се осъществи. Нищо лошо в това, ако е прав. Остава обаче въпросът: Защо реагира чак, когато кампанията е в ход, ясни са инициативни комитети и т. н? Появяват се съмнения, че някой му е подсказал да направи именно това.

Силен коз на социалистите ще бъде доводът за промяната на въпроса. На фона на наближаващите избори това няма да бъде никак маловажно.

Изводът е, че при всички случаи БСП може да спечели повече дивиденти, независимо от изхода на референдума. От ГЕРБ разбират това и приеха позицията, която ще им донесе по-малко негативи. Приеха, че допитване ще има, но ще гласуват с „Не“.

Вижда се страхът на политиците. Те не знаят какво да очакват, защото ситуацията е коренно различна от всички други избори. За първи път усещат, че изпускат от хватката си народеца.

Бъдещето на енергетиката на България не бива да става заложник на политическите игри. За съжаление май точно това ще се случи. Докато тук се карат, от една страна, дали да има „Белене“, а от друга“, дали да се изгражда изобщо ядрена централа, съседните страни вече чертаят проекти. След време, вървейки по този път, ще станем зависими от енергийна гледна точка. Тогава всички ще се огледат и ще разберат, че да, на територията на страната ни няма нова ядрена централа. Ще установят обаче, че на метри от границите ни има по няколко. Тогава ще гледаме през крив макарон и Русия, и САЩ.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук