БСП обжалва решението за изгубения си мандат в ОбС – Димитровград

контакти

Местната структура на коалиция „БСП за България“ обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Административен съд – Хасково (ХАС), с което резултатът от изборите за общински съветници в община Димитровград бе обявен за недействителен.

Припомняме, че резултатът от вота за общински съветници бе атакуван пред ХАС от „България на регионите“. Коалицията има 407 действителни гласа, при общинска квота за съветнически мандат в Димитровград от 410 гласа. Впоследствие, след повторно преброяване в пет секции, бяха констатирани още два действителни гласа и трети, оказал се спорен. Този трети глас бе счетен от вещото лице като недействителен и след оспорване, бе отчетен от ХАС като действителен. Така фактическото положение е, че „България на регионите“ ще има мандат в ОбС – Димитровград, за сметка на „БСП за България“, ако решението влезе в сила.

Становище за обжалване пред ВАС на приетото от ХАС е взел преди няколко дни Партийният съвет на социалистите в Димитровград. Самата жалба е подадена в началото на тази седмица. Днес тя е била разпространена до заинтересованите страни. Жалбата е от няколко страници, на които са посочени нарушения на процесуалните правила, нарушения на Изборния кодекс, в това число и твърдения за субективна оценка на съда и други фактически положения, смятани за нередности.

Към момента няма как да се каже кога ВАС ще излезе с решение по казуса с изборния резултат за общински съветници в Димитровград. Според принципното положение, има тридневен срок за становища на заинтересованите страни, след това окомплектоване на преписката и внасяне във ВАС, където трябва да бъде администрирана, заведена, разпределена на състав, който трябва да насрочи заседание и да се произнесе.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук