„БСП за България“ ще бъде голямата позитивна изненада на тези избори

Ние, българските социалисти, сме гарантът и социалният стълб за деца, млади хора, работници, пенсионери, категоричен е Атанас Зафиров

контакти

Атанас Зафиров е роден през 1971 г. Има завършени три магистърски степени. „Национална сигурност” от Военна академия ”Г. С. Раковски” – София, „Финанси” от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” Велико Търново и „Български език и история” в същия университет. Завършил е множество професионални квалификации по политически мениджмънт в Нов български университет, Българско училище за политика, Институт за социална интеграция и Московската школа за политически изследвания. Народен представител в няколко поредни Народни събрания, председател на комисиите по отбрана и контрол над специалните служби. Заместник-председател на БСП и на парламентарната група на „БСП за България“. Председател на УС на фондация „Дума” и председател на УС на Българска федерация ръгби. Семеен, с две деца.  

– ДА! МОЖЕМ! Категоричен слоган, подсказващ увереност и самочувствие, но какво точно можете, вероятно се питат мнозина избиратели, г-н Зафиров?

– Можем да изпълняваме своите обещания и ще продължим да бъдем глас на разума в следващото Народно събрание, а вярвам и в управлението на страната!

– Какво споделят хората при срещите ви по време на предизборната кампания?

– Разочарованието от политиците и апатията доминират в българското общество. В същото време все повече българи осъзнават градивната и последователна роля на БСП, най-вече в областта на социалната политика, битката за по-високи доходи, защитата на мира и националните ни ценности. Това са и темите, които най-силно вълнуват българските граждани.

– Припомнете решенията в 48-ото Народно събрание, реализирани благодарение на БСП…

– Първо да припомня, че 48-то Народно събрание, въобще, започна да работи благодарение на трезвата и националноотговорна позиция на БСП. И ако не беше заработило, нямаше да има безплатни учебници за учениците до 12 клас, като 300 000 деца получиха тази социална придобивка, а семействата им спестиха по 300 лв., които могат за използват за други нужди на децата си, осигурихме 300 лева еднократна помощ на всяко дете от 1-ви до 4-ти клас, направихме минималната работна заплата 50% от средната – това са 500 хиляди българи, работещи бедни, на които заплатата да стане 950 лева.

Атанас Зафиров с кандидати в листата и ръководството на БСП – Хасково

– Приоритетите ви в следващото, 49-то Народно събрание?

– Политиката, която следвахме в управлението – на рязко повишаване на доходите и социалната защита трябва да продължи. Няма да допуснем увеличаване на данъците и замразяване на доходите в тези тежки кризисни месеци за българския народ. Ще продължим с преизчисляване на пенсиите с нов средно осигурителен доход и майчинството за втората година да стане колкото е минималната работна заплата. Ще продължим помощта за социално слабите, както и за малките и средни фирми. Ние, българските социалисти, сме гарантът и социалният стълб за деца, млади хора, работници и пенсионери. Ще се борим за безплатни лекарства за децата до 14 години, таван на цените на основни стоки и продукти, намаляване на ДДС на храни, осигуряване на достъпно здравеопазване чрез премахването на статута на болниците като търговски дружества и създаването на защитени здравни заведения в труднодостъпните райони. Потвърждаваме позицията на БСП против всякакво въвличане на България, като страна във военни конфликти и даването на оръжия и доставката на боеприпаси за Украйна.

– Смятате ли, че с новия Парламент ще има повече шансове за съставяне на редовно правителство?

– Трудно ми е да дам отговор, виждате как политическата обстановка се мени буквално с часове, но в едно съм убеден – резултатите на втори април ще бъдат много по-различни от моментните социологии и „БСП за България“ ще бъде голямата позитивна изненада на тези избори – виждам го в пълните зали на нашите срещи, чета го в очите на хората и искрено им благодаря за подкрепата и увереността, която ни дават, че сме на прав път!

– В какъв кабинет би участвала Коалиция „БСП за България“? И кои, както е актуално да се казва, червени линии не би пресякла?

– За това ще попитаме нашите членове и симпатизанти на бързо вътрешнопартийно допитване, след като станат ясни окончателните резултати от изборите. В едно, обаче мога да ви уверя още сега – БСП няма да направи никакви компромиси със своите идеологически корени, с борбата с неравенствата и българския национален интерес!

– В няколко поредни парламентарни избора БСП регистрира къси листи за 29-ти изборен район – Хасково. Сега листата е пълна. Какво показва това?

– Това показва самочувствие и ниво на амбиция, достойни за партия с история и традиции, каквато е БСП. За партията в Хасковски регион започва нов етап на развитие и ускорено връщане на доверието и подкрепата на гражданите.

Пълните зали показват – БСП е на прав път

– Като нареден представител какви инициативи бихте предприел в полза на хората от област Хасково и не само?

– Хасковска област, за съжаление, е на последно място в страната по икономическо развитие. Един прекрасен регион, с отлични дадености, работливи хора, възможности за трансгранично сътрудничество, богата история, културен живот – и последно място. Това е така, защото регионът е типичен пример на завладяната държава. Държавата е отстъпила в цели сектори, които са не просто превзети от политико-икономически-корпоративни структури, които задушават обществения интерес и го обезсилват, но и създават усещане за бутафорна държавност, като обаче реално са се превърнали в заплаха за националната ни сигурност, доколкото контролират чувствителни сектори на икономиката, бизнеса, държавната власт. Положението по границата, частните лаборатории, „златния гьол“, скандалите, каналджийството, сменения областен управител, ако щете, са част от доказателствата за това. Много е чувствителен и въпросът за здравеопазването – цели общини нямат болница, а гражданите са лишени от болнична помощ, което ги принуждава да пътуват десетки километри, за да я получат. Възстановяване на болничното лечение и спасяване на останалите здравни заведения – ето една кауза, по която си струва да работят всички бъдещи народни представители от Хасково.

– Вярвате ли, че в обозримо бъдеще БСП може да си върне позицията на водеща политическа сила в България?

– БСП и сега е водеща политическа сила, а опитите да бъде смачкана, опитомена и натикана в ъгъла няма да успеят. Имунната система на партията заработи на високи обороти и много скоро българските социалисти отново ще имат поводи за гордост и високо политическо самочувствие.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук