БСП в Хасково: Няма да се откажем от силната социална политика

С гняв констатирам, че държавата продължава да отстъпва от региона, заяви водачът Атанас Зафиров

контакти

Няма да се откажем от силната социална политика. И в следващото Народно събрание Коалиция „БСП за България“ е готова с нови стъпки в тази сфера. Това заяви на пресконференция в Хасково бившият министър на труда и социалната политика и народен представител Георги Гьоков. В срещата с медии участваха заместник-председателят на БСП и водач на листата за 29-ти изборен район в Хасково Атанас Зафиров и втората в листата Смиляна Нитова. Включиха се още общинският съветник в хасковския Местен парламент и председател на Общинския съвет на БСП – Хасково Камен Тодоров, както и колегата му общински съветник Богдан Кирилов.

Гьоков открои социални аспекти в платформата на БСП. Сред тях –  нулев данък върху доходите от трудови дейности на младежите до 26 годишна възраст; еднократна помощ при раждане на първо дете – увеличена на 600 лева, за второ – 1200, за трето 1700 и за всяко следващо по 300; за майките-студентки да скочи помощта от 2800 на 7000 лева; държавата да покрива всички процедури на двойки с репродуктивни проблеми, еднократна помощ от 7000 лева за всяко второ и трето дете на родители, които са осигурени минимум 24 месеца назад; обвързване на размера на майчинството през втората година до размера на минималната заплата; преизчисление на пенсиите, увеличаване на вдовишките добавки; увеличаване на добавката от учителския пенсионен фонд за учителите, които са придобили право на ранна пенсия; безплатни лекарства за хората над 75 години или за пенсионерите…

Бившият социален министър отчете още силната социална политика на БСП в последния управленски мандат. Гьоков открои, че детските градини са станали безплатни, увеличеният размер на майчинството през втората година, еднократните помощи за учениците от 1 до 8 клас, осигурените по 50 лева месечно  за всяко дете и по 55 лева за две и повече деца, 300 лева еднократна помощ за първокласници и осмокласници, а сега вече и за децата от 2,3 и 4 клас, 500 лева необлагаем минимум за всяко дете на работещи родители, увеличената минимална работна и на ваучерите за храна от 80 на 200 лева месечно, въвеждане на механизъм за определяне на минималната заплата като 50% от средната работна заплата, увеличаване на пенсиите за 7-8 месеца средно с близо 39%, безплатни учебници за всички ученици…

Той говори и за настояването на Министерството на финансите всички ведомства да намалят разходите си с 20%, заради риск за бюджета, че има значителни по размер разходи, гласувани в предходни парламенти. По думите му, това е признание за социалната политика на БСП, от друга, обаче, е всяване страх сред хората, че няма да се вдигат заплати и пенсии и не може да се води нормална политика за доходите. Не искам да подозирам, че намерението е да се спестят едни пари, които след това да се усвоят, без да бъде защитен общественият интерес, заяви Георги Гьоков.  Той акцентира на намерение на Община Хасково да изгражда старчески дом. Няма човек в БСП, който да е против социалните разходи, но изрази съмнения, че в конкретния случай не е ясно как ще се изразходват средствата.

Подробности по темата за старческия дом даде Камен Тодоров. Той обясни, че не е ясно как се формира посочената от Община Хасково сума от 15 млн. лева за дома. Той обясни, че са заложени средства за обследване на сградата и изготвяне на технически паспорт, но в същото време се изяснява, че е извършено конструктивно обследване, което констатирало лошо състояние на сградата. Тодоров продължи, че след изчисления, станало ясно, че едно евентуално изграждане щяло да струва три пъти по-малко. Дано не става дума за усвояване на средства на завишени размери, заяви той, като поясни, че в докладните записки липсва достатъчно информация.

Структурирахме изявлението си така, за да покажем разликите в подхода. От една страна е защитата на обществения интерес, както Георги Гьоков обясни. От друга, виждаме сериозни съмнения за кражба на обществен ресурс. Защо да строим нещо за 15 млн. лева, ако може да бъде построено за 5? Усещането ми е за дежавю. Преди години участвах в пресконференция в същата тази зала. Тогава, говорехме за завладяната държава, за престъпни схеми, за корупция по границата, за роднински икономически кръгове. С гняв и съжаление констатирам, че през всичките тези години в регион Хасково почти нищо не се е променило. Регион, в който държавата е отстъпила присъствието си в цели обществено-икономически сектори и ги е делегирала на частни и корпоративни субекти. Изпитвам гняв и декларирам, че няма да толерираме каквито и да е форми за източване на държавен ресурс, чрез нагласени обществени поръчки, корупция по границата, липсата на контролни органи, нерегламентиран внос, каналджийство и толериране на престъпни схеми. Едно от първите неща в новото Народно събрание ще е да внесем промени в Наказателния кодекс, които касаят справянето с каналджийството, с шофьорите нарушители… ДА! МОЖЕМ!, заяви Атанас Зафиров – водач в 29-ти изборен район на Коалиция „БСП за България“, с номер 1 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук