БРОЯТ МЕЧКИТЕ В РОДОПИТЕ

В мониторинг на кафявата мечка на територията на Родопите участваха експерти от Регионална инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ Хасково, съобщават оттам.

Мониторингът се проведе от 3 до 6 ноември, според методика, координирана от Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ и е част от прилагането на плана за действие на кафявата мечка. Целта е да се установи числеността на популацията и да се регистрират териториите, които се обитават от нея.

По време на наблюдението е приложен маршрутния метод, съчетаващ визуални техники и регистрация на следи от жизнената дейност на вида. Следени са характеристики като пол, размери и възраст,както и идентифициране на отделни индивиди чрез използване на генетични методи.

Обобщените данни от преброяването на кафявата мечка ще уточнят числеността и динамиката на популацията на вида в региона и страната, уточняват от РИОСВ. В него се включват още експерти от Изпълнителна агенция по горите, Министерство на околната среда и водите, екоинспекции от региона.

Най-големият хищник у нас е кафявата мечка. Живее в Рила, Пирин, Родопите и Стара и Витоша. Мечката е застрашен вид (с изключения за нанасящи щети мечки), включен в Червената книга на България. Защитена е от Закона за биологичното разнообразие. Обект на защита е от Бернската конвенция, Директивата за местообитанията, CITES.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук