Броят врабчетата на 24 април. Всеки може да се включи

контакти

5 години след първото броене на врабчетата в цялата страна Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) дава старт на тазгодишната кампания. Датата е 24 април, събота, участниците – доброволци, трябва да се регистрират на сайта на кампанията „Ние броим врабчетата“. Всеки може да се включи след лесна и бърза регистрация на vrabcheta.bg.

Броенето на врабчетата помага да се установят численостите на „градските разбойници“, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабче преобладава у нас.

През последните години резултатите от „Мониторинга на широкоразпространените видове птици“, извършван от стотици доброволци в цялата страна, показват, че популацията на домашното врабче в България се стабилизира, но дългосрочната тенденция е все още намаляваща. Полското врабче, от друга страна, продължава да се увеличава. За да се разберат трайните тенденции и причините за тях, обаче, са нужни още много данни и години изследвания.

Миналата година стотици доброволци от цялата страна преброиха 4627 врабчета. Надяваме се тази година да се включат още повече хора, особено семейства с деца, като по този начин отправят поглед към птиците и дивия свят, който ни заобикаля, коментират от БДЗП, където може да видите още подробности.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук