БРАТОВЧЕДКАТА НА ПЕНЬО ПЕНЕВ: БЕШЕ ПОЕТ НА ВРЕМЕТО, ПИШЕШЕ ЗА ХОРАТА

контакти

Уважавам Пеньо Пенев и ще го уважавам докато съм жива. Някои самозвани поети, преди време писаха, че Пеньо бил плакатен поет. Не е вярно! Пеньо беше поет на времето, той беше с хората! Но съдбата му беше друга… Това сподели първата братовчедка на поета Денка Пеневска, посетила Димитровград, заедно с група от Добромирка, родното село на Пеньо Пенев. Ето какво каза още баба Денка при посещението си в едноименния Дом-музей в Димитровград:

Спомените избледняват, но ние сме пораснали с Пеньо заедно, в една махала. Като деца сме били навсякъде винаги задружни. После дойде гимназията, когато почнаха да му викат Ученическия поет, защото той пишеше хубави стихове за школските проблеми. Братовчед ми много рано започна да пише по актуални въпроси. Но не е писал затуй, щото трябва да пише. Той пишеше за хората… за хората, които построиха Димитровград. С удоволствие мога да кажа, че в изграждането на Димитровград са участвали много добромирци. Тук, включително и моят баща, всички са идвали по задължение. Днес ще иде един, утре – друг. В наше време ще стане ли? Няма да стане.

15 години съм била екскурзовод в родната къща на Пеньо Пенев. Преди години, помня какво беше тогаз. По няколко рейса идваха – млади, възрастни, стари и питат, питат. Сега… няма. И в Добромирка почти, вече, няма млади хора.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук