БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА ЩЕ ПРИЕМА ПОСЕТИТЕЛИ

контакти

След завършване на ботаническата градина, сме предвидили да реализираме посещения на хора от различни институции. Ще работим основно с „Детски и младежки център“, клубове на хората от третата възраст, детски градини и ученици от основните училища. До всяко растение, дърво, храст ще има снимка с обяснителна табелка. Терапевтите в центъра ще се включват в обясненията към посетителите. Част от знанията им като педагози включват и частта за грижи към цветята. Това каза Елена Тодорова, директор на „Дневен център за възрастни хора с увреждания“ в чиито двор се изгражда градината. Според нея, пространството е подходящо за провеждане на различни прояви.

Потребителите от центъра вече започнаха да запълват цветарниците. Първите цветя са около 350 броя тагетис, осигурени от разсадника на „Нео Титан“. В работата им помагаха професионални озеленители. Ако през септември времето позволява, ще се осъществи затревяване на площта около 2 дка, засаждане на широколистни, иглолистни, плодни дръвчета, увивни и декоративни храсти. Ще има също леха с подправки, за апетит, както се казва.

Целта на инициативата е постигане на по-висока степен на социализация за потребителите на ДЦВХУ. Най-добре това се постига сред природата, коментира Елена Тодорова. Те помагат доброволно в дейностите, с разрешението на родители и близки. Една от най-активните е Спаска Драгоева, която е в центъра от 2,5 години. Преди мястото беше неприветливо, пълно с бурени. Сега е хубаво, просторно, красиво и много се радваме, каза тя.

По проект градината трябва да бъде готова до 31 октомври тази година. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук