БОЛНИЦАТА ЗА ПРОКУРОР, СПОРЕД КМЕТА НА ОБЩИНАТА

Иво Димов
контакти

Договорът за болницата е върха на сладоледа и мисля, че е редно прокуратурата да се самосезира за престъпна небрежност по този казус. Колкото повече стоим със заровени глави в пясъка, толкова по-зле става, каза Иво Димов.

Той коментира докладна, която ще бъде разгледа на следващата седмица на сесията на Общински съвет. В нея става въпрос за сума от 300 хил. лв., която да бъде отпусната като заем на МБАЛ „Света Екатерина“. Неин вносител е председателя на Общинския съвет Стефан Димитров

Хронологията на проблема започва преди пет години. През 2007 г. тогавашният управител на болницата д-р Боспачиева нарежда със заповед да се намерят оферти за ремонт на покрив на второ отделение. Най-ниската е на “Строй-ГСТ” ЕООД – 49 922 лв. Следва подписване на договор с фирмата, в който е споменато, че в срок от 60 дни от подписване на окончателния протокол трябва да се извърши превода. По молба на МБАЛ плащането е отложено за следващата 2008 г.

Записано е, че при забава на някоя от страните, неизправната дължи на изправната неустойка в размер на един процент дневно. Фирмата си изпълнява задълженията. Следват няколко покани от нейна страна към болницата, но вече четири години плащане няма. Дружеството предявява претенциите си в арбитражния съд в София, който осъжда медицинското заведение да заплати сумата от 600 хил. лв.

Изпълнителят уведомява сегашния управител на болницата д-р Наков, че иска до края на тази година да се изплати сумата от 300 хил. лв., а през следващата – остатъкът. На тази база се внася описаната докладна записка.

Предложението ми към вносителя бе да я оттегли от дневния ред, тъй като има допълнителни възможни варианти. Можем да предложим дълг срещу собственост, разсрочено плащане в рамките на следващите три години или да търсим друго решение. В противен случай болницата няма как да продължи да съществува. Общината не е банка. Тя има ограничени възможности, още повече, че тази година бюджетът е прецизен и срещаме немалко затруднения, допълни градоначалникът.

От 2002 г. досега в МБАЛ „Света Екатерина“ са налети близо 2 млн. лв. В последния мандат при управлението на Стефан Димитров те са в размер на 340 хил. лв., а през настоящия до този момент – 190 хил. лв., бе пояснено на пресконференцията.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук