Болницата в Димитровград се очаква да е с нов управител

Досегашният д-р Матеев няма да се кандидатира отново, категоричен

Димитровградската МБАЛ „Света Екатерина“ се очаква да има нов управител в скоро време. Причината е, че предстои обявяването на конкурс за поста, в който сегашният управител д-р Матей Матеев няма намерение да участва.

На априлското си заседание Общински съвет – Димитровград взе решение да бъде удължен срокът на договора на д-р Матеев, до провеждане на нов конкурс за възлагане на  управлението на дружеството и избор на нов управител. Това стана в условия на предстоящ да изтече договор, сключен на 2 май 2018 г. за срок от три години. Същевременно, бе посочено, че на следващото заседание на ОбС ще се изготви предложение с правила за провеждането на конкурс за възлагането на управлението.

Няма да се кандидатирам отново, заяви, запитан, д-р Матеев. Категоричен съм в решението си, каза той, без да коментира причините, но давайки да се разбере, че след като конкурсът бъде проведен успешно, управителят ще е друг.

Д-р Матей Матеев пое управлението на болницата в средата на 2014 г… Три години по-късно, през октомври 2017 г., заяви, че подава оставка. Това стана отново в условия на изтекъл на 27 юли същата година договор. Впоследствие настъпи обрат. Вместо оставка, д-р Матеев подаде документи за участие и в двата конкурса – за МБАЛ „Света Екатерина и Медицинския център в Димитровград, като бе утвърден и продължи да бъде управител на болницата, с решение на ОбС от март 2018 г.

Няколко месеца по-късно ситуацията стана деликатна, защото д-р Матеев пое управлението и на Специализираната болница за активно лечение по онкология в Хасково. Тогава бе коментирано, че по наредба, той може да съчетава и двете длъжности, но трябва да се прецени доколко е целесъобразно за болницата в Димитровград. Обстоятелствата не доведоха до сътресения. Тъкмо напротив – болницата бе стабилизирана и в началото на 2019 г. управителят получи картбланш

В края на миналата година темата за ръководенето на две болнични заведения и възможния конфликт на интереси бе повдигната от съответната комисия в Общински съвет в Хасково, но в крайна сметка, бе решено да не се прави проверка.

Така или иначе, след няколко месеца се очаква болницата в Димитровград да е с нов управител. Не бива обаче да се избързва със заключенията. Предстои да видим дали д-р Матеев ще остане на същата позиция занапред, предвид, че вече веднъж бе подал оставка, но впоследствие я изтегли. Той ще продължи да бъде начело до провеждането на нов конкурс и избор на нов управител. В този ред на мисли, трябва да се види кога ще се проведе, ще има ли и колко кандидати, ще има ли избран титуляр…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук