Боклукът от Димитровград изцяло извозен. Пращат писма до 4 лаборатории с искане да го анализират

Но, май, пробите ще се окажат безсмислени…

Боклукът, струпан доскоро на площадка до „ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград, е изцяло извозен на друго място. Същевременно, изпратени са писма с искане до 4 лаборатории за вземане на проби за анализ на състава и класифициране на отпадъците. Това информират от Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ – Хасково, без да дават допълнителни подробности, като например – кога се очаква да бъдат взети пробите…

Не се уточнява и къде са тези лаборатории. Съдейки по думи на екоминистъра Нено Димов, поне една от тези лаборатории трябва да бъде международна.

Транспортирането на отпадъците е извършено в периода от 16 до 25 септември. Те са предадени на „Сорт Комерс“ ЕООД – на площадка в село Хаджидимово, община Тунджа, област Ямбол, въз основа на сключен договор между двете дружества, поясняват от РИОСВ.

„Сорт Комерс“ притежава всички необходими документи и разрешителни за дейността, както и сепарираща инсталация. Целта е отпадъците да се сортират чрез сепариращата инсталация, като се отделят рециклируемите, които да се балират отново и предадат на краен преработвател. Негодните за рециклиране/оползотворяване отпадъци ще се доставят за обезвреждане в общинско депо. Това допълват от Екоинспекцията, с уточнението, че на „Траш Еко Пак“ е съставен акт, тъй като срокът за извозването на отпадъците – 15 септември, не е спазен.

Цитираната информация навежда на поне два извода. Първо – след като ще се отделят рециклируемите, а останалите ще отидат в депо, значи отпадъците няма да бъдат горени, каквито бяха първоначалните притеснения. Второ – след като се пристъпва към рециклиране, няма да има кой знае каква необходимост от пробите в четирите лаборатории… Има и още нещо, което трябва да се подчертае. В изявлението си министър Нено Димов сподели, че конкретните отпадъци са декларирани като „зелени“. Ако се окаже, че не отговаря на това, ще трябва да предприемем съответните действия, обясни той.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук