БОЖЕСТВЕНОТО ОТ НЕОЛИТА ДО НАШИ ДНИ ПОКАЗВАТ В ИЗЛОЖБА

контакти

Как еволюира представата за Бог и Божественото от неолита до наши дни може да бъде видяно в Исторически музей Димитровград. По повод предстоящия Великден там е подредена изложбата „Осезаеми божествени откровения в свещената планина Родопи“, на Исторически музей Асеновград.

За вярващия човек целият свят е дом на Бога. Той го търси със сърцето си и го намира. Божествените откровения са навсякъде. Намират се и на територията на Димитровград. Просто трябва да ги откриете, сподели при откриването Мина Христемова, уредник в асеновградския музей.

Тя подчерта, че колкото и да са богати колекциите на музеите, пътуващите изложби допълнително засилват интереса на посетителите към новото. Христемова благодари на институцията в Димитровград, че прави това възможно. Сътрудничеството ни ще продължава, допълни директорът на музея в Димитровград Елена Георгиева.

Изложбата ще остане за посещение до 7 май, включително. В нея са подредени експонати от различни времена от Асеновград и региона. Боговете в зората на цивилизацията са показани чрез култови масички / VІІ-V в. пр. Хр./, глави на различни идоли /V- ІV хил. пр. Хр./.

Античността е представена чрез разнообразна сбирка от оброчни плочки, миниатюрни статуетки на Тракийския конник, Митра, Зевс, Хера, Хермес, Хеката и др.

За да може зрителят да се докосне до достолепието на християнския храм и Родопската Света гора, в изложбата са включени фрагменти от стенописи и църковна утвар, както и оловни ампули от ХІ-ХІІІ век.

Православното изкуство в региона е представено с иконите на Исус Христос /ХVІІв./ и Св. Богородица с младенеца /1747 г./, които са истински шедьовър на тогавашното изкуство. Интерес представляват и иконите на православните християнски светци от ХVІІ век „Св. Йоан Богослов”, „Св. Атанасий”, „Св. Антоний” и др.

Проектът за изложбата е осъществен с подкрепата на Министерство на културата, Община Асеновград и с благословията на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук