Богоявление: Путин се потопи в ледените води

Руският президент Владимир Путин и много други православни християни пренебрегнаха студа и скочиха в ледените води за Богоявление – по стар стил, в ритуал посветен на кръщението на Исус, съобщи БНР, по информация на АФП.

В някои райони на Сибир, където температурите паднаха до минус 68 градуса по Целзий, местните власти забраниха ритуала.

Путин се потопи в ледената вода на езерото Селигер, на около 350 км северозападно от Москва, където температурата бе едва минус 5 градуса. Докато го правеше, около него стояха монаси, носещи икони.

От Кремъл уточниха, че Путин не за първи път се потапя в ледените води за Богоявление, той правел това в продължение на години. Но това се съобщава за първи път, посочва ТАСС.

Много други руснаци в цялата страна последваха примера на президента. Ритуалът е популярен и миналата година около 2 млн. души се потопиха в ледените води.

В Норилск, който се намира в Северния полярен кръг, местните власти забраниха, тъй като температурата бе минус 52 градуса.

Според православната традиция, поклонниците трябва да се потопят три пъти във водата – в името на Отец, Син и Светия дух, за да се помни кръщението на Исус Христос в река Йордан.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук