Богоявление: Йоан Кръстител кръщава Исус Христос във водите на река Йордан

Йордановден е един от най-големите и древни християнски празници. На Богоявление Йоан Кръстител кръщава Исус Христос във водите на река Йордан. Тогава Бог се явява в своята триединна същност. Синът – Христос, Свети дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е Негов Син.

Празникът се отбелязва на 6 януари. На този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или измива на реката. Така ще направят мнозина, на много места в страната. По традиция, се извършва ритуално хвърляне на кръста, отслужва се тържествена литургия и се обновява светената вода в храмовете. Вярва се, че тя пази от болести и пречиства душата.

Имен ден празнуват Боян, Божидар, Дана, Дан, Божан, Божана, Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Боряна, Боголюб, Боголюба, Бетина и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук