БОГОСЛОВИ СРЕЩУ 8 МАРТ. ОТЕЦ ГЕОРГИ: ПРАВИЛНО, ДОНЯКЪДЕ

newbeautyСлед като дядо Николай възропта срещу намерението на Панагюрище годишнината от Априлското въстание да бъде отбелязана не на 2 май, а на 1-ви, богослов скочи и срещу 8 март. Според Бисер Божков, който преди дни изнесе в Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий” специална беседа на тема „Феминизмът – отстъпление от Бога”, Международният ден на жената измества Благовещение, отбелязван на 25 март. На тази дата от векове християните почитат майката.

От години 8 март е утвърден празник. Донякъде обаче имат основание твърденията, че той е изместил Благовещение. Така става и с други християнски празници, заяви Архиерейският наместник на Хасковската духовна околия отец Георги Тодев.

Той също даде пример с Панагюрище и заяви, че не е допустимо на 1 май, Великден, да се отбелязват каквито и да е други празници.

Светските чествания точно в този ден са в противоречие със светата православна вяра, Христовата Църква и се приемат от вярващите християни за богохулство и грях, написа в отворено писмо митрополит Николай.

Що се отнася до 8 март, отец Георги допълни, че право е на жените да отстояват правата си, наравно с мъжете. Но това не бива да става в противовес с християнските ценности. Архиерейският наместник в същото време призна, че светското надделява над духовното в наши дни. Нещо, което изглежда нормално, но ни кара да се замислим за бъдещето.

olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук