Благодатният огън ще пристигне в Димитровград и околията от Пловдив

контакти

Благодатният огън ще пристигне в Димитровград и останалите населени места от Хасковската духовна околия от Пловдив.

Информацията съобщи архиерейският наместник отец Георги Тодев. Той поясни, че около 21 часа на Велика събота ще бъде в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ в Пловдив.

В храма, по традиция, ще се проведе кратък ритуал, след което митрополит Николай ще раздаде Благодатния огън. Създали сме организация да го раздадем по пътя, за да стигне храмовете в околия, сподели отец Георги.

Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас на Велика събота, 15 април, от българска църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан, каза за БТА Емил Велинов – началник на отдела „Протокол“ в Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Българската църковна делегация ще присъства на богослужението в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Емил Велинов също ще е в българската църковна делегация до Израел, в която ще са и петима свещеници. „Купили сме четири фенера, с които ще бъде пренесен Благодатният огън в България. Заминаваме на 15 април, в 4:30 ч., сутринта за Тел Авив, като ще пътуваме с правителствения самолет. Целта е да кацнем в 7:30 ч. и бързо да се придвижим, защото 80 километра е разстоянието от Тел Авив до Йерусалим. Там ще чакаме да „слезе“ Благодатният огън и когато това стане, ще тръгнем бързо обратно, защото с много и големи самолети пристигат църковните делегации от Русия, Гърция, Сърбия, Румъния. Искаме бързо да излезем после от Йерусалим, защото Благодатният огън „слиза“ на Божи гроб след 14:00 ч. и когато това стане, ще отидем на мястото, където ще са паркирани автомобилите, с които ще пътуваме обратно до Тел Авив. За цялата организация ще ни съдействат от българското посолство в Израел. Около един час ще е пътуването ни до летището в Тел Авив, ще преминем на него през проверка и планираме да излетим най-късно в 17:30 – 18:00 ч., за да можем да кацнем на летището в София около 20:00 ч.“, обясни Велинов.

Той каза, че на правителствения терминал на летището в София, по традиция на Велика събота, ще чакат духовници от епархиите в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден.

Благодатният огън се запалва всяка година за Възкресение Христово в едноименния храм, построен на Божи гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Интересен факт е, че единственият случай, за който се твърди, че Свещеният огън не е слязъл в пределите на храма, бил през 1579 г. Представители на арменската църква подкупили султан Мурад III и местната градска управа да получат изключителното право да получат огъня и да честват Пасха в храма. Патриарх Софроний и православните поклонници не били допуснати нито в параклиса над Божия гроб, нито въобще в храма, а били изгонени да се молят на входа. Въпреки че арменският патриарх прекарал целия ден в молитви, чудото не се случило. Вместо това Огънят лумнал извън храма, точно пред православния патриарх. Предизвиканите сред миряните вълнения разгневили турските власти и те постановили пасхалната церемония винаги да се води от православния патриарх, а арменският архиерей да го следва и никога да не взема пряко участие в получаването на огъня.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук