1210 години от битката при Върбишкия проход. Хан Крум пие от черепа на Никифор

Битката при Върбишкия проход е сред най-значимите от българската история. Състояла се е на 26 юли 811 г., преди 1210 години. Водена е между войските на хан Крум и византийския император Никифор I Геник. Един от запомнящите се моменти е как българският владетел пие от черепа на врага си.

Предисторията на битката започва няколко години по-рано, когато хан Крум започва да присъединява земи към своята държава. Отговорът на василевса не закъснява. В началото на 811 г. Никофор организира поход срещу столицата Плиска.

Ханът се опитва по дипломатически път да потърси мир, но императорът не поддава и лично тръгва към българската столица. Обсажда я и си позволява невиждани жестокости над местното население. Тръгва си обратно за Константинопол като победител.

Докато византийският император бил зает с разорението и опустошението на Плиска, Крум мобилизирал всички налични сили и се подготвил за възмездие. Българите заграждат планинските проходи и поставят укрепления в тесни места. Научил, че пътят за отстъпление е отрязан, виждайки зъберите на Върбишкия проход, Никифор се отчаял и имало защо. Крум събрал войската си и нападнал през нощта изплашените византийци. В страшното клане бил убит и императорът, заедно с видни велможи, военачалници офицери и много войници.

Битката била грандиозна военна и политическа победа, тъй като това е втори византийски император, в цялата хилядолетна история на Византия, паднал в битка. Първият е Валент – 400 години по-рано. Последният Константин XI също пада от вражеско оръжие през 1453 г., когато съдбата на някогашната империя е вече решена.

Хан Крум отрязал главата на Никифор, очистил черепа, обковал го със сребро и го използвал като чаша. Има различни интерпретации защо го е направил, но е сигурно, че следвал стара практика. Една от хипотезите е, че така взема силата, наричана оренда, на поваления враг.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук