БИЛКАР-ЛЕЧИТЕЛ ПИШЕ ИСТОРИЯТА НА МАЛКО АСЕНОВО

контакти

Дядо Стойчо Кирев от димитровградското Малко Асеново се изявява като билкар, лечител и краевед. Въпреки 88-те си години, той отдавна е написал историята на своето село, наброяваща 400 страници. За написването им разпитвал много хора, докато най-сетне стигнал и до най-малките тайни, забулени от времето. Все още не е издал историята и тайничко се се надява да се намери благороден човек да финансира труда му. „Нека, когато един ден попадне в ръцете на младите, истински да се гордеят със своите предани деди“, казва дядо Стойчо.

Познанията си в народната медицина получил от някакъв турчин. Той с голяма любов му разкрил огромната лечебна сила на жълтия и червения кантарион, ореха, жълъдите, копривата, лайката…Може да разпознае над 600 билки, а за направата на мехлеми ползва около 200. Пари не вземал и никого не връщал. Разказва за по-малкия с осем години от него бай Петко, негов съселянин. Ампутирали му крака, но след операцията раната не зараствала. Лечителят приготвил мехлеми, благодарение на които проблемът бил решен.

Над 50 години дядо Стойчо бил счетоводител. Отговорно въртял сметките на Кооперативи и аграрно-промишлени комплекси в районите на Хасково и Кърджали. Създал ТКЗС-то в Малко Асеново, развалил го в началото на демокрацията. С усмивка на лицето възрастният знахар споделя: „За тежкото положение на България също има ляк, но това вече е работа на политиците“. Жал му е, че доста млади хора са в чужбина, но вярва, че един ден нещата ще се оправят. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук