Билети – реклама – билети прим. И всички са доволни

Пари – стока – пари прим, е всеобщата формула на капитала, изведена от Карл Маркс. Ако парите бъдат заместени с билети за търкане, а стоката – с реклама, резултатът е същият  – пари прим, под формата на повече продадени билети. За което допринася рекламата. А милионите българи, търкащи хартийките на късмета, чрез двете, се оказват спонсори на много богати хора – собственици на хазартен и медиен бизнес. Националната лотария е най-големият рекламодател  за първите 6 месеца на годината, сочи доклад на Агенция „Медия клуб”, цитиран от вестник „Сега” и Медиапул. Челник е била и през 2017-а, с похарчени за реклама 23 милиона евро. Сега за целта са целта са отишли 13 милиона евро. Приблизително колкото са дали 3-те мобилни оператора, взети заедно. Или първите 5 най-големи рекламодателя във финансовия сектор. Защо? Защото те продават продукти, а лотарията – надежда. Надеждата в днешно време е по-търсена от продуктите. Дори от здравословните. Те също отстъпват на билетчетата, с които Националната лотария е най-известна, въпреки че предлага и други възможности за осъществяване на мечти, както пише в сайта й.

Българинът, особено от малките градове и селата, отдавна е загубил вяра, че може да промени, към по-добро, живота си с труд. Трудът в днешно време е обезсмислен до възможност за преживяване. Не за развитие. С възнаграждения като тези по малките градове, а и с бизнес там, развитие не може да има. Затова пък избуява надеждата с късмет да решиш всички проблеми. Още повече – леещата се от екрана, ефира, електронните устройства реклама непрекъснато го показва. Тук някой спечелил 100 хиляди, там 200, другаде – милион. Най-често в малки градове и села. Има пари в лотарията, казва си народът. И купува надежда. Купува билети. Търка на поразия. Търкат дори спечелили огромна сума. Или сериозни, уж, бизнесмени. Лично съм виждал. Търкането на билети се превърна в нова национална характеристика. А, за да не секва вдъхновението на милионите кандидати за милионери, от Лотариите се грижат рекламата да расте, макар пряката реклама на хазарт по закон да е забранена. Колкото повече щастливци се показват, толкова повече апетитът на другите се усилва. И повече билети купуват. Хайде още един…  Може пък той да е печелившият… Наливат пари за нова реклама. Тя носи нова надежда за бързо забогатяване на едни, увеличени приходи на други – вече забогатели. Продадените билети правят възможна продажбата на още повече билети. Парите водят до ръст на рекламата. Тя – до нов прим в продажбите. И всички са доволни… Не е ли прекрасно?

*Прим – в случая прираст, увеличение       Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук