Бизнес дестинация Димитровград. Инвеститор опипва почвата за автомобилен завод…

Много сериозен инвеститор е потърсил възможност да построи автомобилен завод в региона. Това бе споделено на пресконференция в Община Димитровград, при представянето на информационен бизнес каталог – инвестиционна дестинация Димитровград. Той се изготвя по проект за стратегическо партньорство между Общината и „Тракия Тех“. В срещата с медии участваха кметът на Димитровград Иво Димов, заместник-кметът Светослав Стойков, а от страна на „Тракия Тех“, съответно, „Тракия икономическа зона“  – Георги Стоев, Десислав Илиев, Миряна Митева, Емил Янков.

Преди седмица подготвяхме данни за инвеститора, който проявява желание да строи автомобилен завод. Всичко това беше свързано с конкретни данни, обхващащи, като цяло – инфраструктурата. Електроенергията, например, която би консумирал, е повече от тази, с която се захранва град Димитровград. Необходимо бе да подадем данни, включително от EVN, която трябва да помисли за ново трасе или нова подстанция, сподели кметът Иво Димов.

Още е прекалено рано да се дават конкретни и по-категорични подробности, бе обяснено в разговора. Градоначалникът акцентира, че споделя информацията, за да подчертае, че инвестиционният интерес към Димитровград продължава да е висок.

Не мисля, че има друга Община в България с толкова пълен, като информация и съдържание – бизнес каталог, заяви Георги Стоев.

Каталога допълва пилотно изследване за качеството на живот в Димитровград, провеждано от социологическа агенция „Ноема“, като резултатите ще станат известни в началото на следващата година. Такова предстои да бъде проведено и в други градове, след което резултатите ще бъдат сравнявани. Специално за Димитровград, накратко бяха посочени основни акценти – добре развита градска среда, много зелени площи, близост до паркове и детски площадки, лек трафик, спокоен и тих град…

Няколко думи за производителността на труда сподели Десислав Илиев. Все още тя изостава от средните европейски стойности. Положителното и впечатляващо обаче е, че от 2012-та до 2017 г. ръстът на производителността е близо 50%. Средногодишният ръст на заплатите е 7.9% и най-вероятно ще остане такъв, поясни той. Стоев същевременно допълни, че основната цел е следващите предприятия да бъдат по-високотехнологични, с повече машини и повече продукция на един зает.

В региона има достатъчно човешки капитал, продължи Миряна Митева. Населението на община Димитровград е 48 хиляди човека. Неактивните хора в област Хасково са също толкова. На 30 минути път има още 125 хиляди човека, а на 45 минути – общо 407 хиляди потенциални кадри, като половината от тях са между 20 и 64 години. Това заяви Митева и допълни, че голяма част от компаниите осигуряват и транспорт и са ангажирани при връзката си с професионалното образование.

Бе коментирано още, че бизнес каталогът, който предстои да бъде разпространен, е отворена врата към бъдещите инвеститори. В него се съдържа ценен материал за тях, за бъдещи проекти и естествено продължение на Тракия икономическа зона – Пловдив в посока Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук