Бивш полицай предотврати ало измама

контакти

Бивш полицай предотврати ало измама в любимешкото село Малко градище и успя да спаси възрастна жена от това да предаде спестяванията си.

Вчера в управлението в Свиленград е направен опит да се въведе в заблуждение жена на 83 години, живееща в село Малко градище. Измамниците тормозели жената по телефона. В рамките на два часа и половина й позвънили 6 пъти. По схемата, че в пътен инцидент е пострадал внукът й, са й поискани средства за лечението му. Когато мнимият лекар я попитал къде живее, за да вземат парите, жената се усъмнила. Споделила със съседите си. Един от тях бил бивш полицай, които й помогнали да подаде сигнал в полицейското управление, съобщават от Областната дирекция на МВР – Хасково.

Оттам припомнят, че преди дни в Хасково и Любимец бяха измамени две възрастни жени, които останаха без спестяванията си. Първата даде 26000 лева за операция, а втората – 5000 лева за очаквана пратка.

Припомняме на гражданите, че извършителите на телефонни измами действат в престъпни групи от няколко лица, всяко с конкретна задача в извършване на деянието. При водените разговори измамниците успяват да измъкнат и допълнителна информация от жертвата си – имена на близки, месторабота, местоживеене. Най-разпространените схеми за измама – съдействие на „полицейски“ служител, операция след инцидент, получаване на пратки.

Измамниците се представят за полицаи, прокурори, социални работници и обясняват, че са необходими пари, с които да помогнат на пострадалите си роднини, коментират за пореден път от МВР.

Полицаите напомнят – по никакъв повод не давайте пари на непознати. Искането за пари и ценности е сигурен индикатор, че става въпрос за измама. В случай на подобно обаждане, опитайте веднага да се свържете с близките си и да сигнализирате на тел.112.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук