Бивш здравен министър: Болниците са много, прекалено много

контакти

Болниците са много. Прекалено много. Имаме супер раздута и деформирана болнична мрежа, от която в този вид и структура ние не се нуждаем. За нея реално няма пациенти, коментира на страницата си в социалната мрежа бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

В поста си той описва каква трябва да бъде работата на лекаря с болен пациент, от симптомите до диагнозата и лечението. Посочва, че както в здравеопазването, така трябва да се действа и в политиката. Ползва за пример мнение по темата на д-р Стойчо Кацаров, също бивш здравен министър, като подчертава, че последният прекрасно е видял симптома – празни болници, но причината е абсолютно погрешно посочена, заявява д-р Константинов. По думите му, тя не се състои в  лимити, свръхрегулация, национални здравни карти и подобни, а в многото болници.

Д-р Кацаров акцентира, че мениджмънтът на болницата е добър, ако са заети поне 75-80% от разкритите легла. Процентът на заетите болнични легла като цяло в страната от началото на годината се колебае между 40% и 50%. Според него, накратко, когато средният брой на заетите легла е трайно под 50%, очевидно не става дума за проблем на управлението на отделната болница, а за системен проблем, засягащ всички лечебни заведения.

Д-р Константинов смята подобна диагноза за неправилно поставена, следователно няма как да предприемем правилното лечение, ще предписваме само симптоматично такова. На тежко инфектираната система няма да дадем антибиотик, а само лекарство, за да ѝ свалим температурата. Временно. Докато болестта напредва. При тумор отслабващ организма – не отстраняване, а витамини, за да го „подсилим“. Тъжно, заключва диагнозата си той.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук