БИВШ ЗАМ.-МИНИСТЪР: ДО НАС СТРОЯТ РЕАКТОРИ, БАЛАМИ СМЕ, АКО НЕ ГО ПРАВИМ И НИЕ

ядрена централа
контакти

От седем години насам Турция праща по 800-900 млади момичета и момчета на специално обучение по ядрена енергетика в Чехия, Русия и дори България. В същото време Румъния строи 3-ти и 4-ти реактор до българската граница. Ние сме най-големите балами, когато всички правят това, да си затваряме сами централите и да се лишаваме от бъдещето си. Това заяви Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката в тройната коалиция.

Той пристигна в Димитровград, заедно с депутатът Петър Курумбашев, по покана на общинското ръководство на БСП. Бившият министър акцентира върху това, че до 2-3 години Турция ще е натрупала капацитет от 7-8 хил. специалиста, които са необходими за получаване на разрешение за изграждане на ядрени централи. Куюмджиев цитира съседския министър на енергетиката Танер Йълдъз, който малко преди нова година заявил официално, че само чака България да се откаже от „Белене“, за да построят атомна централа близо до границата ни и да ни продават ток.

Според него само 30 държави в света имат правото от Международната агенция по атомна енергетика и от подобни организации да имат такива електроцентрали и да произвеждат от тях ток. Над 70 други държави нямат такова разрешение, въпреки това строят мощности. Такъв е случаят със споменатата Турция, която вече има две централи и готви трета до България.

Подобни разрешения се дават на държави, които имат висока степен на наука, висока степен на отговорност, образование, квалификация. Ние го имаме и сме първата държава от бившия соцблок извън СССР, която е направила това нещо. Става въпрос за едно поколение, което трябва да бъде обучено, за да се стигне до ядрена енергртика. Ние сме го направили още от средата на 50-те години и чак 20 години по-късно пускаме първият си блок „Козлодуй“, каза Куюмджиев.

При създалата се ситуация според него въпросът колко е опасна или безопасна една ядрена централа не стои на дневен ред. Едва ли, ако се появи авария в съседни държави, границата ще се окаже преграда пред България.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук