Бивш дипломат №1 определи като подигравка рокадaта в МВнР

контакти

Че се чуди как да коментира рокадите в служебния кабинет, защото „няма много логика в тях“, заяви в свое участие пред БНР бившият министър на външните работи и бивш вицепремиер Ивайло Калфин, откроявайки специално рокадата в Министерството на външните работи (МВнР).

Смятам, че това е подигравка с цялата дипломатическа служба. Разбирам, че трябва да бъде неутрален външният министър, но мисля, че българската дипломация има нужда, доколкото там има останал професионализъм, от човек, които е дипломат и професионалист. Там има доста голям избор за това нещо, коментира Калфин.

Тезата, че всеки може да застане начело на външно министерство и на всяко друго министерство, според мен, не е добра. Тук не става дума само за организация на изборите, това е най-малкият проблем. Става въпрос, че това правителство може да се задържи достатъчно дълго. Ние имаме нужда от действена външна политика и не мисля, че г-н Главчев може да съчетае тежките отговорности на премиер с човек, който води външната политика, продължи бившият дипломат №1.

Външната политика е много професионална дейност. И с цялото ми уважение към г-н Главчев, който е добър икономист, счетоводител, одитор – появата му в МВнР може да се приравни, примерно, с появата на председателя на Футболния съюз да управлява Сметната палата. Трябва да имаш компетентност в тази област, за да можеш да я управляваш. Ако човек си дава сметка за компетентностите, не би се хванал, освен ако не е под натиск на нещо, което е изцяло извън неговите разбирания. Отново подчертавам, казвам го с уважение към г-н Главчев и към неговите умения, в друга сфера обаче, подчерта още Ивайло Калфин в разговора.

По-рано днес президентът Румен Радев издаде указ за промени в служебното правителство. Държавният глава назначи Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи, а Георги Тахов – за служебен министър на земеделието и храните. Със същия указ освободи Стефан Димитров от длъжността служебен министър на външните работи, а Кирил Вътев – от длъжността служебен министър на земеделието и храните.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук