БИБЛИОТЕКА И МУЗЕЙ СИМВОЛИЧНО ИСКАТ НЕСИМВОЛИЧНИ ЗАПЛАТИ

контакти

Библиотекари и музейни работници протестират  символично, с ленти, в Димитровград. Желанието им е да бъде увеличена адекватно средната работна заплата в сектора, достигайки нива на средната работна заплата в България.

Благодарни сме, че на два пъти получавахме леки финансови инжекции и срещаме разбиране от Община Димитровград. Въпреки това, човек с дългогодишен трудов стаж продължава да работи на минимална работна заплата. Каква мотивировка може да има един млад човек да дойде на работа тук? Заплатите са унизителни, затова подкрепяме националния протест, заяви библиотекарят Сийка Танева, председател на синдикалната организация на КНСБ в библиотеката и музея в Димитровград.

Нещата в музея са аналогични с тези в библиотеката. Повечето наши служители са на минимални работни заплати, заяви, от страна на Исторически музей Недялка Тодорова. Тя също подчерта, че при такива ниски заплати, трудно някой ще иска да започне работа и поиска да се направят корекции в общинския бюджет за 2016-а година.

Ако не уважат исканията ни, сме готови да преминем към по-ефективни действия в следващите дни. Сега още нямаме яснота. Нека да мине днешният ден. Да видим някой ще ни обърне ли внимание и тогава ще решим, коментира Сийка Танева желанието за искането на несимволични заплати. Проявата бе водена от координатора на ОбС на Конфедерацията в Димитровград Веселин Тодоров.

Декларация от синдикалната организация на КНСБ в музея и библиотеката ще бъде изпратена до Общински съвет и Община Димитровград. В нея се изразява солидарност към исканията на колегите им от цялата страна. Сред тях са: да бъде увеличен бюджетът в сектора, да бъде увеличен и уеднаквен разходният стандарт на музеите и галериите с регионален характер, да бъдат заложени средства за открити площи и сгради, да бъде увеличена средната работна заплата.

Хората са прави да протестират. Не е редно да работят на минимални заплати. През последните години нещата в културата са със затихващи функции. Културата е плод на едно управление. След настъпването на демокрацията продължаваме да вървим по инерция, заяви общинският съветник Гроздан Грозев, който е предложен за председател на постоянната комисия по Култура, вероизповедания и средства за масова информация в ОбС.

Подкрепа към колегите си засвидетелстваха и директорите на музея и библиотеката – Елена Георгиева и Петко Каневски. Георгиева подчерта, че има музеи в България, които са в плачевно състояние, но каза, че този в Димитровград не е сред тях. По думите й материалната база е добре, но трябва да се помисли за заплащането.

Протестът е абсолютно справедлив, категоричен бе Каневски. Той акцентира, че регионалните библиотеки се издържат от бюджета на Министерството на културата, докато такива, като в Димитровград – от общинската финансова рамка.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук