Библиотеката в Димитровград на 70. Валентина Терзиева в Деня на будителите

контакти

70-години от основаването си чества с ред събития през тази година Градска библиотека „Пеньо Пенев“. По този повод и по повод Деня на народните будители – 1 ноември, разговаряхме с директора на димитровградската библиотека Валентина Терзиева.

Започнахме стремглаво в първите месеци. Очакванията ни бяха за много наситена година, такава се и оказа. Подготвихме десетки инициативи, но ще се спра на по-големите, значими за цялата библиотечна гилдия. В края на март организирахме Национална кръгла маса „Предизвикателствата пред съвременната библиотека в динамиката на новото време“. В началото на май месец – Международна научна конференция „Мястото, ролята и значението на библиотеките в развитието на обществото“. Към края на септември библиотечни специалисти от цялата страна пристигнаха в Димитровград, за да участват в есенен семинар „АБ – днес и утре“… Тези събития бяха значими не само за нашата общинска библиотека, но и за цялата библиотечна гилдия…

Наред с това имахме знакови гостувания на писатели и съпътстващи прояви за всички възрастови групи и потребители, обясни директорът. И допълни, че през годината се обособиха обновени пространства в заемната за възрастни, с изцяло автоматизирано обслужване, пространството до нея бързо се трансформира в зала за камерни събития, в изложбена зала е превърнато фоайето на втория етаж, предишната читалня, носеща отскоро името на Снежана Янева, е трансформирана в многофункционална зала… Всичко това осмисля и посланието на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – „70 години светът до теб“.

Предстоят ни още срещи и инициативи до края на годината, казва Валентина Терзиева. За Деня на будителите тя споделя:

Професионалният празник на библиотекаря е на 11 май, в деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. 1 ноември обаче е също толкова важен за нас, защото призванието ни е да запазваме културно-историческото наследство и родовата памет. Не можем да се сравняваме с едновремешните книжовници, но палим искрата за четенето, за знанието, за грамотността, за достоверната информация… Това са все характеристики, които прилягат на съвременния будител. Ние не правим велики подвизи, както будителите, за които учим в училище, но оставаме верни на призива да промотираме книжовността и да бъдем полезни. Това до голяма степен ни прави съвременни будители. Вярвам, че в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ работят хора, които носят този пламък в сърцата си и всеотдайно служат на обществото точно в тази посока.

Трябва да се припомни още, че в средата на май месец тази година Градска библиотека „Пеньо Пенев“ бе отличена с приза „Библиотека на годината“ за 2022 г. Престижното признание се връчва ежегодно от Българската библиотечно-информационна асоциация. Това е втора такава награда за институцията в рамките на пет години, което само по себе си говори и е показателно за развитието на дейността.

Като посещения, като заета литература, като регистрирани потребители вървим във възходяща тенденция, по-добре от миналата година. Удовлетворена съм, защото след ковид пандемията имаше притеснения в цялата гилдия как ще се развият нещата, но потребителите се завръщат, подчертава Терзиева. По темата тя допълва, че благодарение на Община Димитровград библиотеката разполага с машина за дезинфекция на книгите, които минават през нея, след връщането. Според нея, повечето хора започнаха да разбират по-ясно, че без четенето на разнообразна литература и сериозни текстове, трудно ще оцелееш адекватно, защото живеем в предизвикателно време.

Ежедневната ни работа с децата е от първостепенно значение. Казвала съм много пъти, че четящият човек е отгледаният читател, още от ранното детство и ученическите години, за да продължава да бъде читател през целия си живот. Мисля, че почти сме удвоили броя на регистрираните читатели в Детския отдел. Отправям благодарност към учителите в детските градини и училищата. Без взаимната ни работа няма как да постигаме добри резултати. Бяхме, например, партньори на училище „Любен Каравелов“, с което заедно реализирахме над 20 прояви. Децата подражават. Като родител, мога да кажа, че когато моето дете вижда мен и баща си с книга, свиква, че те са част от ежедневието. Винаги обяснявам, че компютърната игра ограничава, думите са вълшебни, защото провокират да сътворяваш във вътрешния си свят. Самият процес на четенето, да разбираш между редовете е базово умение за живота. И когато говорим за 1 ноември, така си представям съвременния будител – човек, който пали огънчето, искрата на знанието в детските сърца, казва директорът на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ Валентина Терзиева.



Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук