БЕНЗИНОСТАНЦИЯ НЕ ОТГОВАРЯ НА ИЗИСКВАНИЯ ПО НАРЕДБА, СПОРЕД ШЕФА НА ОБС

Общински съвет Димитровград
контакти

С докладна записка до общинските съветници кметът на общината Иво Димов иска да се даде съгласие за откриване на процедура за изменение на подробен устройствен план. Става дума за района на бензиностанцияПетрол“, намираща се на бул. „Раковски“, близо до детска градина „Пролет“.

Не знам как този план е минал през експертния съвет. Според Наредба № 1 от 1979 г. има определени степени на опасности за обекти, като за детски градини и ясли е определена първа степен. В нея има изисквания, че сгради от първа, втора и трета степен на огнеустойчивост, с височина 28 метра, в близост до тях може да се изгражда бензиностанция на не по-малко от 20 метра. Ако се продава пропан-бутан, тогава отстоянията стават 50 метра. Тази бензиностанция в никакъв случай не се намира на 20 метра. На всичкото отгоре зад нея има залепен трафопост, каза председателят на общинския съвет Стефан Димитров.

Той обясни, че бензиностанцията в момента е с временен статут. От общинските съветници се иска да бъде променено предназначението на имота, да бъде даден траен характер. Правейки тази стъпка, оттам нататък собственикът винаги може да изгражда съоръжения за пълнене на пропан-бутан или метан. Димитров изрази становище, че не трябва да се разрешава преустройство.

Чуваме, че разстоянието било по-голямо, защото сме мерили оградата. Дали е ограда или сграда, има регламентирана площ за децата в детската градина. Наредбата трябва да се прилага. Не е много нормално до детска градина да има бензиностанция. Това, че сега съществува там, не значи, че тази грешка не може да бъде поправена. Не трябва да се разрешава това, което сме правили във времето назад, изрази мнението си председателят на ОБС. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук