Беливанов в кръгова отбрана. Ще устои ли и докога?

От много страни поискаха оставката на кмета на Хасково Добри Беливанов. Безусловно, такова е желанието на ГЕРБ, от около седмица-две. От по-дълго време я искат от коалиция „За Хасково“, а в този хор се включи и ОбС на БСП в областния град. Сигурно, списъкът може да бъде продължен, задавайки въпроса: Кой не иска Беливанов да се оттегли? Той самият, със сигурност, поне за момента.

Безспорно, кметът може сам да изяви желание за сдаване на поста. Още възможности, за предсрочно прекратяване на правомощията, са описани в закона. Но не това е най-важното. По-важно е дали Добри Беливанов ще устои и ще продължи да управлява и докога. След връщането си от отпуск, заяви, че проблемът му не е с ГЕРБ, а с Делян Добрев, каквото и да означава това. Проблемът му обаче вече е и с ГЕРБ. От най-високо прозвуча, че той няма място в партията. Каза го Цветан Цветанов преди дни. Включи се и Бойко Борисов допълвайки, че е редно Добри Беливанов да си подаде оставката и да последват нови избори. Набираща сили хипотеза е, че Делян Добрев ще е кандидатът, на предсрочни или редовни местни избори. Някакво доказателство е театърът, изигран от ГЕРБ в парламента с отхвърленото желание на Добрев да се оттегли. Поздравления, че постигнаха задачата – да изградят ореол около него и да оставят негативите за БСП, засега. Добре го изиграха политически, макар и първоначално да бе друго.

Описаното дотук поставя кмета на областния град в своеобразна кръгова отбрана, в която от никъде взорът надежда не види…, може би. Ще остане ли той като генерал без армия в Община Хасково? Твърди се, че кадрите на ГЕРБ ще се отлеят от него, както започна да става. Вероятно, ще го направят и тези на БСП, ако има такива, бъдат ли поканени да заемат овакантени постове. Самият Беливанов по-скоро няма ги да иска, за да избяга от клеймото – червен кмет, каквото вече му се лепи. Или някакви други – експерти, да кажем – звучи модерно. Ясно е обаче, че един човек няма как да познава добре достатъчно експерти, още повече в създалата се ситуация, когато същите намаляват.

Именно за намаляването е думата и възникват въпросите: Кои ще са тези експерти? Кой/Кои ще ги предложи/предложат? Биха го направили бизнесмени, например, защото те повече познават експертите? Още по-важно – ще се съгласят ли? Съгласието, на пръв поглед, изглежда безусловно. В публичното пространство основана тема напоследък е желанието на мнозина да бъдат нагласени на общински или държавни службици. В Хасково обаче изглежда малко по-различно. Хипотезата е, че до минимум ще намалеят кандидатите да се хванат на хорото с Беливанов, поради най-малко две причини. Първата –  не се знае докога той ще удържи властта, която мнозина искат да му вземат от ръцете, обяснявайки, че така е морално. Втората – дори да устои до края на мандата, спирачка за кандидати би могла да бъде причината, че след това ще бъдат сочени с пръст като онези, от екипа на човека, от който е свалено политическото доверие. Близко бъдеще, в което биха се оглеждали за позиции – общински, държавни или частни. Защото още от детската градина вече е ясно, че ако нямаш човек, не си човека.

Добри Беливанов обаче засега изглежда твърд на позицията си. За първи път в официално събитие след отпуска си той се появи в края на септември в Маджарово, където бе почетена паметта на хилядите загинали тракийски бежанци при масовите гонения преди 104 години. Още тогава той намекна, че е кмет, че е в ГЕРБ и не мисли, че това положение ще се промени. Второто събитие бе вчера в областния град, на което заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова подчерта, че Община Хасково е сред най-добре работещите в социалната сфера. Кметът пък посочи, че броят на социалните услуги ще расте.

Беливанов не само, че не смята да си подаде оставката, но има намерение да остане кмет до края на мандата. Според него, оттегли ли се, мнозина ще го обвинят, че ги е излъгал, гласувайки за него. Общината работи добре, казва той. Отказва да е упражняван натиск и посочва, че с новите конкурси ще назначи хора, които милеят за Хасково.

Ще си изпълня задълженията, длъжен съм и ще остана кмет. Не съм назначен и не могат да ми искат оставката, защото съм избран от народа. Поканиха ме да се кандидатирам за кмет и се съгласих, за да променим статуквото. Променихме го, но не стана както трябва, коментира  Добри Беливанов.

Ситуацията дотук – шах, мат или пат, нека читателят прецени. Тази игра кметът на Хасково я разбира.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук