Белградският седмокласник се оказва най-жестокият масов убиец на деца в историята

контакти

Осем ученици и охранител бяха убити на 3 май сутринта с огнестрелно оръжие в основното училище „Владислав Рибникар“, в централния белградски квартал „Врачар“, от седмокласника Коста Кечманович. Ранени тежко бяха още няколко ученика и учител. Невръстният стрелец е бил отличник, посещавал е музикално училище и е ходил на часове по роботика. Момчето е свирило на цигулка и е тренирало карате.

13-годишният няма да бъде подведен под отговорност, защото още няма навършени изискваните по закон 14 години. Майката му и баща му, които са лекари, са арестувани, а той ще бъде настанен в психиатрия, информира offnews.bg. След трагедията, в Сърбия ще обявят тридневен траур.

Коста Кечманович се оказва най-жестокият масов убиец на деца в историята на света. Сред всички масови убийци в света под 14-годишна възраст, никой никога не е убил толкова много жертви, колкото той, съобщава blitz.bg, по информация на trud.bg.

Досега има само три имена в списъка на деца на масови убийци под 14-годишна възраст, оставили след себе си поне четири жертви.

През 2019 г. Кайл Алууд убива петима членове на семейството си, когато подпалва къща в Илинойс, САЩ. По това време той е само на 9 години.

През 1998 г., в компанията на съучастник Мичъл Джонсън (13), Андрю Голдън (11) убива четирима ученици и един учител в гимназия в Арканзас и ранява още 10.

Бразилецът Марсело Едуардо Бово (13) убива четирима души в Сао Пауло през 2013 г., след което се самоубива.

Германката Ида Шел (13), която убива шест бебета в Мюнхен през 1907 г., също може да бъде в този списък. Тя обаче е убивала в продължение на дълъг период от време, така че попада повече в категорията на серийните убийци, отколкото на масовите.

Последното масово престъпление от този мащаб, извършено от човек, който е поне на приблизителната възраст на това момче, се случва преди 65 години в Съединените щати. През 1968 г. момичето Карил Ан Фюгейт, една година по-голяма от Коста  Кечманович по време на престъплението, убива 11 души заедно с Чарлз Старкуедър (19) в кървав поход. След ареста си тя става най-младата жена в историята на САЩ, която е съдена и осъдена за най-тежката форма на убийство. Тя е осъдена на доживотен затвор, но е освободена условно през 1976 г.

Но дори и това зловещо престъпление не може да се сравни с клането в Белград, защото то не е извършено от двама души заедно, а това момче е планирало, организирало и извършило всичко само.

Снимка: АР/БТАПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук