20 ДЕЦА ЗА ГОДИНА В КРЕПОСТ, 21-ТО ИДВА

Бабинден
контакти

Без впрегнат в каруца кон, както изисква обичаят, отбелязаха Бабинден самодейците от народно читалище „Селска пробудасело Крепост. Инициативата бе планирана именно така, но падналият сняг и образувалият се по улиците лед накара организаторите да минат без атракцията, коментира ситуацията секретарят на читалището Димитрия Русева.

Празникът започна с хоро на мегдана, подкрепено от звучната музика на гайдата. Води го Димитрия Русева, която изигра символичната роля на бабата-акушерка. Потропващите се отправиха към Здравната служба, за да се присъедини към тях д-р Донка Велчева.

На Баибинден те извършиха ритуалът „Подливане„. В него пряко участие взе Деница Михайлова, която е майка на последното родено засега дете в Крепост – Ния – на шест месеца. Тя изми ръцете на бабата-акушерка.

Д-р Велчева съобщи, че следващото и първо бебе за 2013 г. в селото се очаква да се роди около 25 януари. За миналата година в димитровградското село са се родили 20 деца.

Ритуалът е традиционен за Крепост. През всички 25 години, през които съм част от читалището, той се е изпълнявал, както и преди това, допълни секретарят. Тя поздрави всички за празника и си пожела през новата година да има много бебета.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук