Безплатни прегледи за рак на гърдата стартират в МБАЛ – Хасково

Безплатни мамологични прегледи за рак на гърдата стартират в МБАЛ – Хасково, която се включи в кампанията „Всичко започва с едно докосване”. Тя е по повод Световния месец за борба с рака на гърдата и повишаване на информираността по този въпрос.

Записването започва от днес, 9 октомври, поясняват от лечебното заведение. Прегледите ще се извършват ежедневно, след предварително записан час в МБАЛ – Хасково”, на тел: 038/ 606 738, в часовете от 8.30 до 11.30. Мамологичните прегледи ще се провеждат в Хирургично отделение на болницата от 11.00 до 13.00 часа. Лечебното заведение разполага с нов модерен ехограф за ранна диагностика на промените в млечните жлези и апарат за скринингово тестване – ГЕФРИР – за експресна хистологична диагнотика на пациента и получаване на резултат до 10 минути.

Целта на кампанията е да напомни на жените, че редовният самостоятелен преглед на гърдите и периодичните профилактични срещи с лекар са решаващи за навременната диагностика и успешно лечение на това заболяване.

Ракът на млечната жлеза е второто най-често срещано злокачествено новообразувание в света и първо по честота сред жените. Първите изменения, които една жена може да установи, са наличието на новопоявили се уплътнения или така наречената бучка в гърдата. Затова съвременните препоръки са жените над 30-годишна възраст да преминават профилактичен преглед най-малко веднъж в годината, посочват от МБАЛ – Хасково.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук