Безплатни ваксини за възрастни и срещу сезонния грип

Тази година 230 хил. български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно. Ежегодно противогрипни ваксини за най-възрастните се осигуряват по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г., съобщават от Министерството на здравеопазването (МЗ). Оттам уточниха, че това е по програма на Здравната каса, която се ориентира колко са били желаещи в предходни години.

През 2021 г.  желаещите, навършили 65 години, ще могат да получат имунизация при своя общопрактикуващ лекар след средата на месец октомври.

Допълнително, след началото месец октомври, в аптечната мрежа ще бъдат осигурени още ваксини срещу сезонния грип.

През изминалия грипен сезон 2020/2021 заболяемостта беше изключително ниска и грипни вируси не се изолираха, тъй като яха отчетени изключително ниски нива на активност в Северно полукълбо. Това се дължи на повсеместно въведените мерки за ограничаване на COVID-19 в държавите, според Здравното министерство.

На този етап не е възможно да се каже категорично как ще се развие грипният сезон 2021/2022 – дали налагането на строги мерки отново ще ограничи разпространението на грипния вирус или поради продължителното потискане той ще мутира в нови, по-агресивни щамове. Сигурно е обаче, че през предстоящия грипен сезон грипните вируси ще си взаимодействат с нови варианти на SARS-CoV-2. Допълнително, поради слабото разпространение на грипните вируси през изминалия сезон, сега повече хора ще са податливи на заболяване, казват от ведомството.

Оттам допълват, че симптомите на сезонния грип наподобяват тези при COVID-19. Можем ли обаче да се ваксинираме срещу грип и срещу COVID-19? Съгласно Кратката характеристика на продукта, ваксината срещу COVID-19 се прилага в отстояние от 14 дни от друга ваксина. Грипът е сезонна инфекция и трябва да се ваксинираме преди неговото идване. COVID-19 е пандемия, а ваксинацията срещу коронавирусната инфекция е възможна през цялата година, споделят от МЗ.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук