Бедност мори българите. 2,2 милиона преживяват с 321 лева

контакти

Бедност мори над 30% от домакинствата в България. Това ще рече, че близо 2 243 000 души живеят с по 321 лева, колкото е линията на бедност за настоящата година. 2361 лева на месец са необходими на четиричленно семейство за нормален начин на живот. Парите са нужни за покриване на разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка. Това показват последните данни на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ.

За човек от домакинство необходимите средства за нормален живот са 590,32 лева, като издръжката нараства с 36 лева от началото на годината.

В София необходимите средства за нормален живот са 3078 лева за четиричленно домакинство, а за човек от домакинство – 769.56 лв. Издръжката на живот в столицата надхвърля средните нива на издръжка в страната с 30.3 процента. Ако доходите на домакинството се формират само от заплатите на двамата родители, то за всеки от тях нетната средна работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1539 лева. Официалните данни за трудовите възнаграждения в столицата за март тази година отчитат нетна средна работна заплата от 1168 лева или бруто 1505 лв. , която е с близо 24.1 на сто по-ниска от реално разполагаемия доход за покриване на издръжката на живот на един човек.

Нетният размер на средната работна заплата трябва да е около 1200 лева на човек, за да може семейството да живее нормално, но не повече от 20 на сто от наемните работници у нас получават подобни заплати, посочват от КНСБ.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук