БДЖ ЗА ИНЦИДЕНТА В ДИМИТРОВГРАД: СПАЗЕНА Е ПРОЦЕДУРАТА ПРИ ТРЪГВАНЕ НА ВЛАКА

контакти

[quote]ПОЛИЦИЯ РАЗСЛЕДВА СЛУЧАЯ, ПРОКУРАТУРАТА ЧАКА ПИСМО[/quote]

Не би трябвало да се търси вина в БДЖ, заради случая, при който мъж бе прегазен и убит от влак на жп гарата в Димитровград. Това стана ясно, след телефонен разговор с пресцентъра на компанията.

Както е известно, инцидентът с жертва стана на 26 декември, малко след 17:00 часа, при потегляне на бързия влак Свиленград – София от димитровградската гара. Човекът оставял багаж на дъщеря си, но влакът тръгнал и той скочил в движение.

Благодарна съм, че аз, дъщеря ми и останалите пътници стигнахме живи и здрави в Пловдив, казва пътничката Иванка Боева, цитирана от dnes.bg.  Според нея, влакът се движил с 6 минути закъснение, спрял за секунди на гарата в Димитровград и пътниците едва успели да се качат. Машинистът, според нея, тръгнал внезапно.

Не чухме нито свирка, нито видяхме знак за тръгване и рязко, изведнъж, потеглихме. Нямаше време дори да се качим, камо ли някой да слиза, описва  жената, убедена, че не са спазени правилата за потегляне на влака и виновните трябва да си поемат отговорността. Говори се още за пиян кондуктор и съмнения за същото към машиниста, заради лудото препускане и люшкане на влака.

БДЖ отхвърля такива твърдения. Категорични са, че необходимата процедура е спазена, при тръгването на влака от гарата в Димитровград. Ръководителят на движението е дал път. На мястото си е бил и началникът на влака, чиято задача е да се убеди, че няма качващи се и слизащи хора.

Влакът, който трябва да е на димитровградската гара в 17:01 часа, пристига с 3 минути закъснение. Престоява две минути и тръгва по направление. Машинистът не е наваксал от времето за престой. По график, престоят му е две минути, уточниха от пресслужбата на железницата. Коментираха още, че процедурата, преди екип да се качи във влака, е хората да се тестват с дрегер, да им се измери кръвнота налягане и т. н.

Що се отнася до късното откриване и получения от машиниста, по информация на dariknews.bg, сигнал едва в Първомай, обяснението е, че фаталният инцидент станал в района на гарата, но не на перона, а около подлеза. Повече от час влакът бил задържан в Пловдив, преди да продължи маршрута си към София.

Възниква въпрос и защо е могла да се отвори вратата на самия влак. При новите мотриси вратите се блокират при тръгване. В случая, става дума за вагони. Би трябвало и те да имат автоматичен блок, акцентираха от БДЖ. Подчертаха, в същото време, че не са сигурни за конкретния случай, защото се допуска, че не е било така. Каква е причината, не се знае. Подробности ще са ясни след разследването.

Разследването към момента се води от районното полицейско управление в Димитровград. Образувано е досъдебно производство, срещу неизвестен извършител. Предстои да се уведоми Окръжна прокуратура Хасково, която ще определи наблюдаващ прокурор. Следват експертизи, събиране на сведения от свидетели и очевидци. Информацията съобщи окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов, с уточнението, че до изясняване на обстоятелствата може да минат месеци.

Междувременно близки и приятели, вчера, изпратиха в последния му път пенсионирания учител Ванчо Паланков, загубил при нелепия инцидент живота си. Мир на праха му, съболезнования към семейството.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук