БАН: Наша ваксина би имала ефект срещу всички варианти на коронавируса

контакти

Работят по методология, която ще позволи впръскване на препарата, обясни д-р Пенка Петрова от Института по микробиология

Разработка на българската ваксина срещу COVID-19, дело на Института по микробиология към Българската академия на науките (БАН), бе представена на онлайн събитие. Наред с нея бяха представени роден PCR кит за детекция на патогени, както и специализирано устройство, което обеззаразява въздуха от вируси и бактерии. Събитието – „Наука за бизнес“, бе организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и БАН.

Сред качествата на ваксината е, че може да бъде съхранявана на по-висока температура от 4 градуса, притежавайки възможност да спомогне за имунния отговор на различни мутации на вируса, като наред с това препаратът би могъл да бъде и впръскван за разлика от настоящите, които се инжектират.

Работим по методологията на ваксина, която може да се впръсква. Този прототип е ваксина в епруветка на този етап. Тя е сглобена и представлява пептидни частици, парченца от спайковия протеин на коронавируса. Най-интересното е, че не залагаме само на мутиращите части, а и на немутиращите. Тази ваксина би имала ефект срещу всички варианти на коронавируса, обясни пред NOVA д-р Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН.

Тези антигени ще бъдат представени на имунната система чрез липидни наночастици, в които са опаковани. Механизмът, по който се предава в клетките, е такъв, че ваксината ще може да се прилага и чрез впръскване, подчерта микробиологът.

Дотук се изследва нейната ефективност, имуногенност и безопасност върху миши модели. Мишките имат клетки от човешката имунна система. Към момента те са само ваксинирани, но ще бъдат транспортирани към безопасна лаборатория, където да се тества ефектът от заразяване”, обясни д-р Петрова.

За да бъде регистрирана българската ваксина, първо трябва да излязат резултатите от изпитанията върху мишки. Към момента те са доста обещаващи. След това е необходимо да бъде намерено финансиране за експериментите върху хора в трите фази. Институтът ще получи част от парите от Франция, но за останалите е открита сметка, на която всеки може да дари. Тя е публикувана на сайта на Института.

На този етап фонд „Научни изследвания” се ангажира с проект, който е за втори прототип на ваксината. За да довършим първия, ще ни трябват средства. Представихме нашите резултати на здравния министър, които той все още разглежда. Надяваме се да ни обърнат внимание, добави д-р Петрова в разговора, който може да проследите тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук