Банкнота от нула евро пускат във Франция

контакти

Банкнота от 0 евро ще бъде пусната в продажба от февруари от компанията Euro Banknote Memory. Това всъщност ще е възпоменателна банкнота за отбелязване на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, съобщава Le Figaro, предава Агенция „Фокус“.

Върху банкнотата има стари снимки от събитието и плакат, поставен по улиците на Лондон през 1940 г. по заповед на генерал Шарл дьо Гол.

Става дума за три ключови дати от Втората световна война – 18 юни 1940 г., датата на призива на Дьо Гол, 6 юни 1944 г., Денят „Д“ в Нормандия и 8 май 1945 г., датата на подписване на примирието.

Банкнотата от нула евро е произведена от Oberthur Fiduciaire в 3000 екземпляра и възпроизвежда защитните кодове на истинска банкнота – водни знаци и уникални серийни номера.

От 2015 г. Euro Banknote Memory продава сувенирни банкноти на туристически места като аквариума Сен Мало и Опера Гарние. Посетителите могат да закупят купон с изображението на паметника на стойност две евро.

Банкнотата в памет на Десантите трябва да бъде пусната в продажба на 11 февруари.

„Стойността“ на банкнотата е нула евро, но любителите могат да я купят за три евро, пише Le Figaro, цитиран от ProTv.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук