БАНГО ВАСИЛ ДОЙДЕ В КВАРТАЛ „ИЗТОК”

контакти

Денят на Банго Васил – 14 януари, отбелязаха ромите в кв. „Изток”. Това е най-големият за тях празник, когато посрещат Нова година по Юлианския календар.

Програмата за значимата дата подготвиха народно читалищеРома” и обединено детско заведение „Лилия”. В нея се включиха самодейци и деца от детската градина. На Василица, както още се нарича този ден, изпълниха стихотворения, песни, танци, характерни за етноса. Разказаха и легенди за Банго Васил, в някои от които той се представя като защитник на ромите.

По традиция на 13 януари вечерта цялото семейство се събира вкъщи. Приготвят се баници, баклави, кисело зеле, ориз и др. Когато трапезата е сложена, запалват се свещи и по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка от тях.

Къщата се заключва и до полунощ никой не бива да излиза, както и не бива да идват гости, защото може да избяга късметът. При настъпването на Новата година, започва сурвакането. Празнуването продължава през целия следващ ден на 14 януари.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук