Балчик стана първата Община, забранила 5G

Наложен е мораториум за година върху изграждането на подобна мрежа, след подписка на граждани

Балчик стана първата Община в България, забранила изграждане на 5G мрежа, за определен период. Решението е на Общинския съвет, който е наложил мораториум върху подобни съоръжения, в рамките на година. Информацията потвърди пиарът на Община Балчик Сава Тихолов.

На редовно заседание на ОбС на 30 септември бе внесено предложение от един от общинските съветници, да бъде наложен мораториум в рамките на 12 месеца и да не се изгражда такава структура. Това стана след инициатива на граждани, подписали се в подписка срещу 5G, посочи пиарът.

Той обясни, че е имало дискусия, дадена е била думата и на гражданите. В крайна сметка, с 10 гласа „за“, 1 „против“, 2 „въздържали се“ и 2 негласували е било прието решението за мораториума.

Според Тихолов, едва ли в рамките на следващата година ще има намерения за изграждане на 5G мрежа. Идеята е обаче да се тушира общественото недоволство. Освен това, да се използва периодът за разяснителна капания от експерти, които да кажат какви са влиянията на мрежата върху здравето и чак след това да се мисли за въвеждането й.

Снимка от фейсбук страницата на Община БалчикПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук