БАЗИ, ЯЗОВИРИ, БОРСИ И ВЕРИГИ ПОД ЛУПА ЗА НИКУЛДЕН

контакти

[quote]64 АКТА СЪСТАВИ ИАРА ЗА МЕСЕЦ, ПРИ 1283 ПРОВЕРКИ. ИЗЗЕ БЛИЗО ТОН РИБА[/quote]

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ започна проверки в обекти, в които се предлагат риба и рибни продукти. Ревизиите са съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/, свързани с Никулден. Под лупа ще се гледат предприятия за добив и преработка на риба, складови бази, язовири, водоеми, борси, вериги, ресторанти и др.

Проверките целят да се гарантира безопасността на храните и да се предотвратят опитите на недобросъвестни търговци за злоупотреби, посочват от БАБХ.

Прясната риба трябва да бъде със свежа, лъскава повърхност. Хрилете трябва да са розовочервени до тъмночервени, за рибите с тъмно месо. При почистване, органите на рибата трябва да са запазени и отделени, не пихтиести, а костта трябва да се отделя лесно. Важни са и очите, които трябва да са изпъкнали, с ясна бистра роговица, казват експерти от Агенцията по храните.

През месец ноември 2016 г. инспекторите на ИАРА в страната са извършили 1 283 проверки , при които са съставени 64 акта за установяване на административни нарушения. Иззетото количество риба за периода от 1 до 30 ноември е 953 кг. Инспекторите са конфискували 6 970 метра мрежи и риболовни принадлежности, сред които шест лодки, десет въдици и два винтера /даули/.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук