БАБИНДЕН В ДОБРИЧ. НАЙ-МЛАДАТА РОДИЛКА ПОДЛЯ НА БАБАТА-АКУШЕРКА

контакти

Бабинден, на 21 януари, по стар стил, отбелязаха в село Добрич. По традиция, бе осъществен обичаят „Подливане“, в който родилката полива вода на бабата-акушерка.

Празникът в димитровградското село организираха читалище „Пробуда 1926“ и Кметство Добрич. Той започна от центъра на населеното място, от където жените от читалището, под музикален съпровод, се отправиха към къщата на най-младата родилка в селото – Милена Пенева. Тя е на 28 години и на 7 април 2015 г. роди рожбата си София. Момиченцето има братче – Георги, на 7 години, който посрещна гостите, заедно с близките си.

Самодейците изпяха няколко песни, след което започна и самият ритуал по подливането. Той премина с раздаване на подаръци, както и с пожелания за здраве, щастие и пълни люлки с деца.

Домакините бяха подготвили дълга софра, на която имаше всякакви гозби. С тях те посрещнаха гостите, които ги посетиха в празничния ден.

По обичай, Бабинден се празнува в чест на бабите-акушерки, помагали при раждане. Така се отдава почит и уважение към възрастните жени, „бабували“ на родилките. Празникът се отбелязва в редица населени места в региона и страната.

21 януари се отбеляза и като Ден на родилната помощ. На този ден празник имат акушерките и гинеколозите.

olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук