Астрономически работилници за откриването на учебната година в планетатиума

Безплатни кръжоци по астрономия за ученици от 4 до 12 клас, отворени за записване

контакти

Новата учебна година в Народна астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП) „Джордано Бруно“ ще бъде открита на 1 октомври от 12:00 часа, съобщават от Община Димитровград. Дейностите се организират съвместно с Регионалния природонаучен музей – Пловдив.

Програмата включва прожекции на планетариумната шоу програма „Космическият устрем на Европа” (“Europe’s Cosmic Quest).

По същото време, паралелно с образователните дейности, на астрономическа тема ще бъдат организирани интересни астрономически работилници:

„Космосът и пикселите” – желаещите да се включат в това занимание ще направят красиви пикселизирани модели, използвайки различни похвати в изкуството – като този на австралийските аборигени и поантилизма.

„Направи си планета & Мисията GOCE” – работилница за запознаване с характеристиките на геоида (истинската форма на Земята), чрез изследване на 3D принтирани модели и пресъздаване на геоидната форма на Земята от пластилин.

„Построй космически кораб“ – участниците в тази работилница ще имат възможност да построят от рециклирани материали (хартиени кутии, капачки и др.) различни космически носители от звездния флот на ЕСА, научавайки повече за мисията на всеки един от тях.

„Космически кантар“ – колко бихме тежали на Венера? Използвайки коефициенти, участниците могат да изчислят теглото си на различни планети.

„Рецепта за Комета” – с тази впечатляваща научна демонстрация ще „сготвим” комета пред вашите очи, разкривайки органичната материя, от която е направена! А в последващата дискусия ще дадем отговори на много от въпросите, вълнували привържениците на тези „опашати звезди”.

В дейностите ще се включат ученици от 5, 6 и 7 класове от ПМГ „Иван Вазов” и ОУ „Алеко Константинов”.
През учебната 2021/2022 година в НАОП „Джордано Бруно“ ще продължи популяризацията на астрономията сред учениците на Димитровград със своите образователни форми. Кръжоците по астрономия са предназначени за ученици от училищата в община Димитровград от 4 до 12 клас. В тях учениците ще могат да се запознаят със звездното небе, небесните обекти и явления, да се включат в групите за наблюдения и наблюдателните експедиции, да работят по национални и международни конкурси, проекти и програми, да се обучават за участие в олимпиади и да участват в други мероприятия, организирани от НАОП.
Учениците са разпределени в  12 форми:

 • Забавна астрономия – 2 групи  за 4 клас;
 • Елементарна астрономия – 4 групи за 5 клас;
 • Основи на астрофизиката – 2 групи , за 6 и 7 клас;
 • Астрофизика – 1 група, след 7  клас;
 • Наблюдателна астрономия – 1 група сборна за всички участници;
 • Планетариум – деца от началния курс на обучение в Димитровград посещават по график звездната зала на Планетариума, за да получат първите си представи за Космоса;
 • Лятно училище;
  Приблизителният брой на постоянно обучаваните ученици е 90.
  Кръжоците са безплатни и са отворени и след 1 октомври за записване на нови ученици.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук