АСТРОНОМИЧЕСКИ: ПЪРВА ПРОЛЕТ ПУКНА В 13:01 ЧАСА

първа пролет
контакти

Астрономическата първа пролет пукна днес в Северното полукълбо, точно в 13:01 часа. Това е денят на пролетното равноденствие. Димитровград я посрещна с топло, тихо и ясно време, с температура около 15 градуса за радост на малчуганите и техните родители. Още в часовете преди обед майки с колички и техните деца заеха пейките на пл. „България“. Наслаждаваха се на цъфналата прекрасна магнолия и другите напъпващи растения наоколо, в очакване на първите минути от пролетта.

В деня на мартенското равноденствие директните слънчеви лъчи падат под прав ъгъл и пресичат т. нар небесен екватор, навлизайки в Северното полукълбо. Те ще увеличават ъгъла си спрямо земната повърхност, а греенето на слънцето ще е по-продължително. С напредването на пролетта все по-голяма част от повърхността ще бъде осветена. Нощта намалява значително, денят нараства. Астрономически, един от най-хубавите сезони през годината, завършва с лятното слънцестоене – 22 юни. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук