Астролог шокира преди 14 години с „предсказание“ за трус в Хасково. Каква е поуката?

контакти

Паника обхваща Хасково преди близо 14 години, след твърдения на астролога Емил Лещански пред различни издания, че по Великден, падащ се през 2009 г. на 19 април, ще има разрушително земетресение, чийто епицентър ще е областният град.

Предсказанието му, за щастие, не се сбъдва. Преди това обаче много хора, повлияни от думите му, напускат града или прекарват денонощие и повече на открито или в колите си. За туширане на истерията не помагат изявления на официални институции, че няма никакви данни за сеизмична активност край Хасково, както и че няма как да се предсказват земетресения.

Отзвукът е достатъчно голям, за да образува производство прокуратурата срещу Лещански. На 17 май 2010 г. той е изправен пред Районен съд – Хасково, който обаче не дава ход на делото и го изпраща за разглеждане в София, като мотивът е, че „предсказанието“ е направено в столицата. Информация за развитието по него не се открива. Иначе, обвинението е за разпространяване на невярна информация.

Неясно е какво става с живота на Емил Лещански оттам насетне. От негови изказвания по това време става ясно, че решил да предупреди хората, на база свои прогнози, като не приема твърдения, че е всявал психози. Последва и извинение от негова страна, че е подвел хасковлии, като подчертава, че страхът му го е подбудил, за да не се чувства отговорен пред хората.

В откъслечни публикации се казва, че известен период след тези събития той рядко излизал от дома си, а здравето му се разклатило…

Историята изплува от скрина, след земетресенията в Турция, довели до хиляди жертви, ранени и разрушения. Поуката от нея е, че здравият разум трябва да надделява, особено в критични моменти, в които необмислени действия са твърде вероятни.

Снимка: БулфотоПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук