АРХИЕРЕЙСКИЯТ НАМЕСТНИК ГЕОРГИ ТОДЕВ: ДЯДО МАКСИМ ЗАСЛУЖАВА МЯСТО И В ГИНЕС

патриарх Максим
контакти

Освен че има вечно място в Българската православна църква и най-новата ни история, патриарх Максим заслужава място и в книгата за рекордите на Гинес с дълговечната си служба. Той е най-дълго управлявалият патриарх в православния свят. Начело бе на църквата 41 години, а преди това бе сръбският патриарх Павле, който управлява 38 г. Тези думи, каза отец Георги по повод кончината на дядо Максим. Той е свещеник в храм „Свети Димитър“ и архиерейски наместник на Хасковска духовна околия.

Рано тази сутрин дядо Максим е починал. Той бе приет в Правителствена болница заради обща отпадналост в началото на октомври 2012 година. Информацията в последните дни от лечебното заведение бе, че патриархът е в добро здраве за човек на неговата възраст. Той е роден през 29 октомври 1914 г.

Предстои висшите духовници да се съберат в Светия синод, за да обявят официално кончината и да вземат решение за процедурата по избор на нов патриарх. Според устава на Българската православна църква трябва да бъде свикан патриаршески избирателен църковен събор, на който да се представят трима кандидати. Те трябва да бъдат не по-млади от 50 години и да имат 5 години опит като митрополити. Преди това ще се избере временно изпълняващ длъжността.

Съобщил съм в цялата духовна околия да се свалят знамената наполовина. В 11 часа ще бъде отслужен молебен и ще бием камбаните за кончината във всички църкви, както е наредено, каза архиерейският наместник.

Един от висшите духовници, спрягани за нов патриарх, е пловдивският митрополит Николай. Тази сутрин по БТВ социологът Андрей Райчев, коментира, че този избор ще бъде опасен за църквата, тъй като е известен със скъпите си коли и часовници и лепенето на тапети върху иконите.

Защо да е опасен, защото е млад ли? За нашата епархия не е, незнам другите какво мислят за него. Ние сме доволни от него, защото много неща направи за нас. Строг е, но не опасен, отсече отец Георги.

Той допълни, че патриарх Максим успя да запази църквата през годините и най-важното е, че е с чисто досие. Отецът не очаква да има сътресения при новия избор и се надява Бог да не позволи това да се случи.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук