Археолози откриха изгубена долина от градове в амазонската джунгла

контакти

Археолози откриха изгубени градове в амазонската джунгла, обитавани преди две хиляди години от 10 000 земеделци, съобщи Асошиейтед прес, предава БТА.

Множество земни могили и затрупани пътища в Еквадор са забелязани за пръв път преди повече от две десетилетия от археолога Стивън Ростейн. Тогава обаче „не бях сигурен как всички те са свързани“, каза Ростейн, един от изследователите, който е автор на публикация в сп. „Сайънс“.

Картографирането с лазерно-сензорна технология разкри, че тези обекти са били част от гъста мрежа от селища и свързващи ги пътища по гористите хълмове и склонове на Андите, съществували около хиляда години.

„Това е изгубена долина от градове“, каза Ростейн, който ръководи изследването във френския Национален център за научни изследвания. Невероятно е, добави той.

Селищата са били населени от народа упано в периода около 500 г. пр. н. е. и 300-600 г. от н. е., който грубо съвпада с този на Римската империя в Европа, установиха учените.

Жилищните и церемониални сгради, издигнати върху повече от 6000 земни могили, били обкръжени от селскостопански полета с дренажни канали. Най-големите пътища били широки по десет метра и се простирали на около 10-20 километра.

Броят на населението е трудно да се уточни, но се смята, че е било поне 10 000 души и е достигало до 15 000-30 000 души в пика си, каза археологът Антоан Дорисон от Националния център за научни изследвания, съавтор на изследването. Това е сравнимо с населението на Лондон от римско време. Това показва гъста населеност и изключително сложно общество, каза археологът Майкъл Хекенбъргър от университета на Флорида, който не участва в изследването. За изграждането на тези пътища и могили е била нужна сложна система на организиран труд, каза Хосе Ириарте, археолог от университета на Ексетър. Археолози откриха наскоро подобни находки и другаде по поречието на Амазонка, включително в Боливия и Бразилия.

На снимката: Лазерно изображение показва комплекси от платформи и улици на обект в долината Упано в Еквадор. Кадър: Antoine Dorison, Stephan Rostain via APПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук