Архангеловден: Събор на архангел Михаил и небесните сили чества църквата

контакти

На 8 ноември светата Православна църква чества Събор на св. архангел Михаил и небесните безплътни сили, а празникът е известен като Архангеловден.

Архангел Михаил е вожд на небесните сили, борец против духовете на тъмнината, изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака. Ние не знаем що за сили са те. Господ нищо не ни е открил, освен че те съществуват, казват от Православната църква.

Според българските народни вярвания, Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. На празника му се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори.

На Архангеловден именици са Ангел, Ангела, Ангелин, Ангелина, Анджела, Анджело, Гавраил, Гавраила, Емил, Емилия, Мила, Милан, Милен, Милена, Милка, Милко, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила и др. 8 ноември е и ден на българската полиция.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук